Vasile Avram, din nou la DNA

Vasile Avram a mai fost audiat de DNA la 6 iulie, când a fost invitat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce patronul FC Steaua, Gigi Becali, afirmase într-o emisiune TV că şeful arbitrilor i-a povestit că un conducător de club i-a oferit mită pentru a beneficia de arbitraje favorabile.

276 afișări
Imaginea articolului Vasile Avram, din nou la DNA

Vasile Avram, din nou la DNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cazul care a intrat atunci în atenţia DNA a fost iniţiat de preşedintele FRF, Mircea Sandu, care a declarat într-un interviu acordat cotidianului ProSport că patronul Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, "se pregătea să dea 1,5 milioane de euro la ligă şi 500.000 la arbitri" pentru ca formaţia sa să câştige titlul sezonul trecut.

"Aşa cum spuneţi vor prin ziar «din surse federale», din surse am aflat şi eu că Iancu se pregătea să dea un milion şi jumătate de euro la ligă şi 500.000 la arbitri. Totul pentru titlu!", a spus Sandu.

El a menţionat că informaţiile le are de la o persoană care "a vorbit între patru ochi cu Iancu". "Este vorba despre o persoană care a vorbit între patru ochi cu Iancu. Ultimul i-a spus asta. Nu ştiu şi cât este de adevărat. E ceva ce mi s-a transmis. Repet, pe surse, aşa cum spuneţi voi, ziariştii", a adăugat Sandu.

Comentând afirmaţiile preşedintelui FRF, Becali a declarat că Vasile Avram i-a povestit cum un patron de club a încercat să-l mituiască, iar un oficial al LPF a fost intermediar. "Nu putea nici dacă dădea cinci milioane la arbitri, nu 500.000 să obţină ceva. Nu avea cui să dea. Vasile Avram e un băiat deştept. Mie mi-a spus Vasile Avram - eu jur că aşa e şi n-are rost să mint - la nuntă la nepotul meu, Chiacu... Vasile Avram mi-a zis, şi probabil el i-a spus şi lui Mircea Sandu, că cineva mare de la Ligă l-a pus faţă în faţă cu un patron de echipă mare, cu şanse la titlu, şi i-a promis că dacă îl ajută... Suma nu mi-a spus. Dacă recunoaşte Avram, bine, dacă nu, când mă întâlnesc cu el, îi zic că e vagabond. Jur pe ce am eu mai sfânt că astea au fost vorbele lui Avram", a spus Becali.

DNA s-a autosesizat şi l-a chemat pe Avram la audieri. Şeful CCA a precizat după ieşirea din sediul DNA că a fost convocat ca martor şi că le-a spus procurorilor că niciodată nu i s-au propus bani pentru arbitraje favorabile.

"Astăzi am fost convocat telefonic ca martor la DNA. Acolo am spus ce am declarat şi în presă şi anume că nu mi se pare nici corect şi nici moral ca eu să comentez declaraţiile altor persoane. Eu sunt obligat să dau explicaţii pentru declaraţiile mele şi nu ale altor persoane. Am mai spus că nu a existat niciodată nicio persoană, conducător de club sau altceva, care să îmi propună vreo sumă de bani pentru avantaje. Nu am fost contactat niciodată de vreun conducător pentru aşa ceva", a spus Avram.

Conducătorul CCA îl considera vinovat pe finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, pentru chemarea sa în faţa procurorilor DNA.

"Cred că este momentul ca domnul Gigi Becali să îşi dea seama că aceste declaraţii iresponsabile, aceste declaraţii făcute în glumă cum spune dânsul, pot crea probleme altor persoane fără nicio vină. Din punctul meu de vedere, dânsul este vinovat pentru implicarea mea în acest caz", a afirmat preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA).

La o zi după audierea lui Avram, la DNA a fost şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, pentru a da explicaţii cu privire la afirmaţiile făcute despre Marian Iancu. Şeful FRF le-a spus procurorilor că nu deţine niciun fel de probe în sprijinul acuzaţiilor sale şi că informaţia este posibil să o fi aflat de la un ziarist.

"Am avut o convocare astăzi şi le-am declarat procurorilor ceea ce am auzit acum câţiva ani de zile într-o prezentare a unui sponsor sau la o gală, nu mai ţin minte precis, că se discuta faptul că cineva ar fi lansat ideea că Iancu ar fi vorbit şi s-ar fi exprimat în diverse cercuri că are nişte bani pentru Ligă şi CCA ca să câştige un campionat. Da, era vorba de 1.500.000 (n.r. - euro) pentru ligă şi 500.000 pentru CCA. Dar eu vorbesc cu ani în urmă, nu e vorba de anul acesta, e vorba de trei-patru ani în urmă", a declarat Sandu la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a stat aproximativ o oră.

Avram a mai fost la DNA în noiembrie 2010, şeful CCA precizând atunci că el a cerut o întâlnire cu procurorul şef Daniel Morar, într-un moment în care conducătorii de cluburi vorbeau de corupţie în rândul arbitrilor. "Eu sunt primul care doreşte să se facă ordine şi disciplină în arbitrajul şi în fotbalul românesc. Să vină DNA, dar tocmai cei care fac scandal sunt cercetaţi de DNA. Am trimis o adresă oficială către DNA în care am solicitat să am o întâlnire cu şeful acestei instituţii, Daniel Morar, m-am întâlnit cu domnia sa, dar nu pot să spun despre ce am discutat", a spus atunci Avram.

Astăzi, în jurul orei 13.45, preşedintele CCA, Vasile Avram, a fost urcat într-o maşină de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce DNA a efectuat sâmbătă dimineaţă o percheziţie la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Avram, care nu avea cătuşe la mâini, a fost urcat într-o maşină DNA, însoţit de trei mascaţi şi a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La ieşirea din sediul instituţiei, Vasile Avram a declarat: "Nu ştiu ce se întâmplă, a fost doar o percheziţie, mai multe întrebaţi-i pe domnii procurori".

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Procurorii DNA au plecat, sâmbătă, de la sediul CCA, cu şase cutii de documente.

Anchetatori anticorupţie au descins, sâmbătă, la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), în baza unui mandat emis de instanţă, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) făcând cercetări legate de fapte de corupţie în fotbal, vizat în această anchetă fiind şeful CCA, Vasile Avram.

Surse judiciare informează că procurorii DNA au convocat mai mulţi arbitrii pentru a fi audiaţi.

Sport FM a relatat că în anchetă este vizat clubul Oţelul Galaţi, după ce preşedintele CA al gălăţenilor, Ionel Borş, a comandat un audit, descoperindu-se că ar lipsi un milion de dolari.

Şeful arbitrilor, Vasile Avram, ar fi favorizat clubul gălăţean pentru a beneficia de arbitri permisivi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici