Vettel, victorie muncită la Barcelona

Pilotul echipei Red Bull Sebastian Vettel a reuşit la Barcelona a doua victorie consecutivă şi a patra din 2011, dar a trebuit să se întrebuinţeze serios pentru succesul din Marele Premiu al Spaniei, prima cursă în care nu a plecat din pole-position, în acest sezon.

164 afișări
Imaginea articolului Vettel, victorie muncită la Barcelona

Vettel, victorie muncită la Barcelona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, spectactorii prezenţi pe "Circuit de Catalunya" au avut parte de un start agitat: Mark Webber a demarat lent din pole-position, Vettel (locul secund pe grilă) a încercat să-i asigure spatele coechiperului său în faţa lui Lewis Hamilton (locul 3), dar Feranando Alonso (locul 4) a plecat ca din puşcă şi i-a depăşit pe toţi cei trei piloţi dinaintea sa, trecând la conducere. Australianul a ajuns pe trei după Alonso şi Vettel, dar a oprit repede şi a fost întrecut de Hamilton.

Spaniolul a rămas pe prima poziţie 19 de tururi, marcând pentru Ferrari cel mai solid tronson de cursă în frunte în acest an, dar dublul campion mondial a fost nevoit să predea şefia lui Hamilton după al doilea schimb de pneuri. Mai mult, Alonso a pierdut şi poziţia a doua în faţa lui Vettel şi avea să termine pe un dezamăgitor loc 5, la peste un tur faţă de învingător.

Vettel l-a depăşit pe Hamilton după ce acesta a trecut şi el pe la boxe a doua oară. Apoi pilotul de la McLaren-Mercedes a rămas aproape lipit de Vettel tot restul cursei, dar nu a reuşit să găsească nicio breşă în apărarea adversarului său, chiar cu avantajul aripii mobile şi, în unele momente, cu cel al sistemului KERS. În cele din urmă, germanul de la Red Bull a reuşit să câştige la Barcelona cu un avans de numai 6 zecimi de secundă, în condiţiile în care a avut unele probleme cu KERS-ul de pe monopostul său.

Pe locul trei a terminat cursa al doilea pilot McLaren, Jenson Button (locul 5 la start), care a reuşit să-i sufle poziţia pe podium lui Webber graţie unei strategii cu numai trei opriri la boxe, faţă de patru cât au avut ceilalţi piloţi clasaţi pe locurile 1,2, 4 şi 5.

Michael Schumacher şi Nico Rosberg de la Mercedes s-au clasat pe locurile 6, respectiv 7, septuplul campion mondial fiind la cel mai bun rezultat al său în acest sezon, după ce a fost al zecelea la start. Nick Heidfeld (Lotus Renault), plecat de pe ultima poziţie, Sergio Perez şi Kamui Kobayashi (ambii de la Sauber) au încheiat în această ordine pe ultimele trei locuri care aduc puncte în clasamentele generale.

Felipe Massa a sporit dezamăgirea în tabăra Ferrari, brazilianul fiind unul dintre cei trei piloţi care nu au terminat cursa după ce abandonat cu şase tururi înainte de final, când ocupa locul 10. La Barcelona, numai trei driver-i au trecut linia de sosire în acelaşi tur cu învingătorul.

Vettel (118 puncte) şi-a extins avansul în clasamentul general al piloţilor la 41 de puncte faţă de principalului său adversar în acest moment, Lewis Hamilton de la McLaren-Mercedes (77 de punce) şi la 51 de puncte faţă de coechipierul său, Mark Webber (67 de puncte).

După cinci etape, echipa Red Bull conduce confortabil ierarhia constructorilor cu 185 de puncte, urmată de McLaren-Mercedes, cu 138 de puncte, şi de Ferrari, cu 75 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc duminica viitoare, la Monaco.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici