5 virusuri mai periculoase decât Ebola

Mai mult de 1.000 de persoane au fost ucise în Africa de vest de către Ebola. Cu toate acestea, experţii în sănătate din Statele Unite consideră alte virusuri mai periculoase decât Ebola.

4074 afișări
Imaginea articolului 5 virusuri mai periculoase decât Ebola

5 virusuri mai periculoase decât Ebola (Imagine: Shutterstock)

Experţii din Statele Unite consideră că probabilitatea răspândirii virusului Ebola în SUA sau în alte ţări dezvoltate este redusă.

"Văd Ebola ca pe o ameninţare majoră pentru zonele care au fost deja identificate, în special pentru ţările din Africa de vest şi cea centrală", a declarat Cecilia Rokusek, expert în sănătate publică. "În opinia mea, nu există un pericol iminent pentru cetăţenii Statelor Unite", a mai precizat ea.

Cu toate că alte virusuri au o rată a mortalităţii mai mică decât Ebola, ele sunt mai răspândite în ţările dezvoltate şi ucid mai multe persoane anual decât Ebola:

Rabia

Rabia este unul dintre virusurile cu cea mai mare rată a mortalităţii din lume. Din Statele Unite, numai 3 persoane au supravieţuit bolii fără să fie vaccinate după ce au fost expuse la virus.

Persoanele care au fost muşcate de câine primesc imediat vaccinul antirabic, dar în cazul liliecilor există riscul ca persoana muşcată să nu realizeze că a fost muşcată şi să nu meargă la medic.

În prezent, aproximativ 2 persoane mor anual în Statele Unite din pricina rabiei.

Virusul HIV

Cu toate că numărul persoanelor care mor anual din pricina virusului HIV s-a micşorat în ultimii ani, acesta rămâne periculos pentru Statele Unite şi Europa.

În anul 2012, 1,6 milioane de persoane din întreaga lume au murit din pricina virusului HIV şi a bolii SIDA.

În SUA, 15.500 de persoane diagnosticate cu SIDA au murit în anul 2010. În total, aproximativ 650.000 de persoane au murit de SIDA în Statele Unite, de la descoperirea bolii, în 1981.

36 de milioane de persoane au murit de SIDA în întreaga lume de la descoperirea bolii.

În prezent, persoanele care au contractat virusul HIV trăiesc mai mult decât trăiau înainte, datorită dezvoltării terapiei antiretrovirale. Cu toate acestea, nu s-a descoperit încă remediul pentru HIV.

Gripa

Virusul gripal nu sună prea înspăimântător, dar omoară anual mai multe persoane decât Ebola. În Statele Unite, mor anual între 3.000 şi 49.000 de persoane. Diferenţa atât de mare între cele două numere se datorează faptului că multe decese cauzate de gripă nu figurează oficial în statistici ca fiind cauzate de acest virus.

Centrele de Prevenire a Bolilor din Statele Unite se bazează pe anumite metode pentru a estima numărul.

Virusul gripal îmbolnăveşte mult mai multe persoane decât ucide, între 3 şi 5 milioane de oameni din întreaga lume îmbolnăvindu-se puternic în fiecare an din pricina acestuia.

Între 250.000 şi 500.000 de persoane din întreaga lume mor anual din pricina gripei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul H1N1 a omorât între 151.700 şi 575.400 de persoane din întreaga lume între 2009 şi 2010.

Virusurile cauzate de înţepăturile ţânţarilor

Virusurile transmise prin înţepăturile ţânţarilor, precum dengue, West Nile ucid anual mai mult de 50.000 de persoane din întreaga lume.

Malaria, care este răspândită tot prin intermediul ţânţarilor, dar este cauzată de un parazit mai degrabă decât de un virus ucide mai mult de 600.000 de persoane în fiecare an.

Cel puţin 40% din populaţia lumii (2,5 miliarde de oameni) este expusă riscului de a se îmbolnăvi serios sau de a muri din pricina bolilor cauzate de înţepăturile ţânţarilor.

Rotavirusul

Nu orice persoană este expusă riscului de a contracta rotavirusul, dar în cazul copiilor din întreaga lume acest virus gastrointestinal reprezintă o problemă serioasă.

În jur de 111 milioane de cazuri de gastroenterită sunt cauzate anual de rotavirus. Marea majoritate a celor afectaţi de virus sunt copii mai mici de 5 ani şi în jur de 82% dintre decese sunt cauzate de contractarea virusului în ţările dezvoltate.

440.000 de copii mor anual din pricina complicaţiilor cauzate de virus, în principal deshidratare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici