A fost lansată prima aplicaţie gratuită din România de învăţare a limbajului semnelor

O aplicaţie de învăţare a limbajul mimico-gestual, prima de acest gen din România, care poate fi utilizată gratuit de persoanele cu deficienţe de auz sau vorbire, dar şi de oricine vrea să înveţe limbajul semnelor a fost lansată, miercuri, la Bucureşti.

889 afișări
Imaginea articolului A fost lansată prima aplicaţie gratuită din România de învăţare a limbajului semnelor

A fost lansată prima aplicaţie gratuită din România de învăţare a limbajului semnelor

Aplicaţia denumită „dlmgLSR" poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play. Aceasta conţine un dicţionar cu descrierea a 6000 de cuvinte. Fiecare cuvânt este însoţit de un video în care o persoană arată semnul acestuia în limbajul mimico-gestual.

Ideea aplicaţiei a apărut din nevoia persoanelor cu deficienţe de auz de a discuta şi a se înţelege cu lumea din jur.

„Vedem o nevoie reală, mai ales în viaţa copiilor cu deficienţe de auz, să-şi manifeste emoţiile, curiozitatea intelectuală şi talentul artistic, dar în limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales să construim prin această aplicaţie o punte de comunicare între oamenii cu deficienţe de auz şi vorbire şi cei din jurul lor, pentru o implicare mai activă a primilor în viaţa comunităţii” a spus Rodica Bogdan, manager al proiectului.

Aplicaţia dlmgLSR a fost testată şi promovată în zece şcoli speciale din nouă judeţe, iar pentru a putea fi utilizată eficient în activităţi, instituţiile au fost dotate cu 54 de tablete. Acestea vor fi folosite de peste 400 de persoane cu deficienţe, voluntari, dar şi cadre didactice.

Unul dintre membrii fondatori ai Fundaţiei ANIALMG este Violeta Cuc. Tânăra spune că s-a născut cu deficienţe de auz, boală de care suferă şi părinţii ei. „Am învăţat într-o şcoală normală şi mi-a fost greu să mă înţeleg cu oamenii din jur. M-am implicat în acest proiect pentru ca să facilităm împreună discuţia dintre oamenii care au probleme de auz şi familiile sau colegii lor, pentru că ştiu ce înseamnă să fii neînţeles”.

„Eu ştiu deja limbajul mimico-gestual şi chiar dacă îl folosesc în fiecare zi, aplicaţia mi-a îmbogăţit vocabularul cu mai multe cuvinte şi expresii noi. Mă bucur că sunt şi oameni care pot să audă şi să vorbească, dar totuşi vor să înveţe limba noastră şi să ne înţeleagă atunci când încercăm să comunicăm cu ei.”, a explicat Sara Rebeca Sabău, una dintre persoanele cu deficienţe de auz care a utilizat deja aplicaţia.

Prezentă la evenimentul de lansare, Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Drepturile Omului din Parlament susţine că a încercat de mai multe ori să faciliteze activităţile persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire, însă nu a fost susţinută de unii colegi.

„Mi-au povestit prietenii că în Franţa există în cinematografe, dar şi la televizor filme subtitrate pentru persoanele surde, ceea ce în România noi nu avem. Când le-am spus colegilor parlamentari despre asta (filme subtitrate - n.r), unii mi-au spus tu nu ai cu ce te ocupa. Lasă-i în pace că se descurcă ei”.

Aplicaţia dlmgLSR a fost realizată de Fundaţia ANIALMG şi Fundaţia Orange, iar valoarea totală a proiectului este de 218.715 lei, din care 85% a fost acoperită din finanţarea Fundaţiei Orange.

Anterior, cele două fundaţii au mai dezvoltat două site-uri www.dlmg.ro şi www.ailg.ro, care conţin dicţionare, expresii video, dar şi o colecţie de poveşti interpretate în limbajul semnelor.

În România sunt 23.000 de adulţi şi 2000 de copii cu deficienţe de auz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici