Academicianul Eugen Segal a murit, la vârsta de 80 de ani

Chimistul Eugen Segal, o personalitate a ştiinţei româneşti şi mondiale şi membru titular al Academiei Române, s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 80 de ani, informează forul ştiinţific şi de cultură.

936 afișări
Imaginea articolului Academicianul Eugen Segal a murit, la vârsta de 80 de ani

Academicianul Eugen Segal a murit, la vârsta de 80 de ani (Imagine: Shutterstock)

Academicianul Eugen Segal s-a născut pe 23 mai 1933, la Iaşi, şi-a realizat studiile liceale la Iaşi, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, secţia Chimie Fizică din Bucureşti.

În 1963, acesta şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul "Contribuţii la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme în sisteme solid-gaz". În anii următori, chimistul şi-a perfecţionat pregătirea profesională la Institutul de Fizică-chimică al Academiei de Ştiinţe din Moscova, Institutul de cataliză al Secţiei Siberiene a Academiei de Ştiinţe a URSS din Novosibirsk şi la Departamentul de Inginerie Chimică a Universităţii Stanford din Statele Unite ale Americii.

Din 1955, Segal a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor. În activitatea de cercetare ştiinţifică, şi-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetică chimică heterogenă izotermă şi neizotermă, chimosorbţie şi cinetică a reacţiilor catalitice heterogene, cinetică formală.

Cercetările sale s-au finalizat în publicarea a peste 494 de lucrări editate în ţară şi în străinătate, printre care "Studiul cinetic al reacţiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice", "Introducere în chimia fizică", "Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d’ordre de réaction" şi "Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition".

De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de invenţii. S-a impus în comunitatea ştiinţifică şi în calitate de preşedinte al Comisiei de Analiză Termică şi Calorimetrie şi membru în Consiliul Internaţionale de Analiză Termică şi Calorimetrie.

Valoarea contribuţiilor sale ştiinţifice este atestată şi de o serie de distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor. Astfel, acesta a fost distins cu premiile I şi II ale Ministerului Învăţământului, pentru activitate ştiinţifică, premiul "Gheorghe Spacu" al Academiei Române, premiul "Opera Omnia" al CNSIS.

Mai multe universităţi din ţară i-au acordat academicianului titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea din Bucureşti i-a acordat Diploma de Excelenţă. În anul 2003, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

În anul 1991, acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi a devenit membru titular în anul 2009. În anul 2001, şi-a susţinut discursul de recepţie dedicat academicianului Ilie Murgulescu, "Dascăl de excepţie şi creator de ştiinţă".

Prin stingerea din viaţă a academicianului Eugen Segal, comunitatea academică pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membrii săi, a cărui activitate ştiinţifică se înscrie în tradiţia marilor chimişti români, fondator al şcolii de cinetică neizotermică apreciată pe plan internaţional, se arată în mesajul Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici