Ai băut? Vocea te poate trăda

  • Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o metodă de identificare a persoanelor în stare de ebrietate prin analiza vocii lor.
  • Cercetătorii din Canada au înrolat un grup de participanţi la studiu pentru a citi un joc de cuvinte înainte de a consuma alcool şi apoi în fiecare oră timp de până la 7 ore după aceea.
414 afișări
Imaginea articolului Ai băut? Vocea te poate trăda

Ai băut? Vocea te poate trăda

Analizând înregistrările, ei au dezvoltat un sistem de învăţare automată capabil să determine cu o acurateţe de 98% dacă individul care a citit textul era beat sau nu.

Lucrarea a fost publicată în Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Alcoolul este una dintre cele mai vechi substanţe psihoactive cunoscute. Consumul său este adânc înrădăcinat în numeroase practici culturale şi sociale din întreaga lume. Oamenii consumă alcool pentru distracţie, pentru a socializa, atunci când sunt fericiţi sau trişti, dar şi în diferite ocazii culturale sau religioase. 

Excesul de alcool, efecte negative asupra sănătăţii

Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru a purifica apa de băut, ca dezinfectant şi chiar drept combustibil pentru maşini şi rachete.

Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de efecte negative asupra sănătăţii. Pe termen scurt, poate provoca schimbări de dispoziţie, afectarea judecăţii şi a coordonării, vedere înceţoşată, vorbire greoaie şi dificultăţi în a merge sau a sta în picioare. 

Consumul prelungit şi excesiv de alcool poate duce la dependenţă sau alcoolism, boli de ficat, probleme cardiovasculare şi un risc crescut de apariţie a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele de ficat, gură şi gât.

Brian Suffoletto şi colegii săi au observat că nu există instrumente disponibile în comerţ care să identifice beţia.

Dispozitivele specializate pot estima cu exactitate conţinutul de alcool din sânge, dar sunt adesea costisitoare şi nu sunt disponibile pe scară largă. 

Efectele alcoolului asupra vocii

Pe de altă parte, este bine cunoscut faptul că alcoolul alterează vorbirea, iar vorbirea poate fi înregistrată cu uşurinţă cu ajutorul unor dispozitive de uz cotidian disponibile pe scară largă (de exemplu, telefoane mobile, microfoane). 

Astfel, analiza mostrelor de voce ar putea fi o modalitate foarte uşoară şi eficientă de a detecta intoxicaţia cu alcool.

Studiul a implicat 20 de adulţi, dar analize au fost făcute doar pe 18 participanţi, deoarece doi dintre ei nu au furnizat mostre de voce. Vârsta medie a participanţilor a fost de 29 de ani, 72% dintre ei fiind bărbaţi.

În ziua studiului, participanţii au sosit la laborator la ora 8.00. Fiecăruia i s-a cerut să citească cu voce tare un joc de cuvinte, care a fost înregistrat cu ajutorul unui telefon mobil. După înregistrarea iniţială, participanţii au băut vodcă amestecată cu suc de lămâie şi sirop simplu, suficient pentru a obţine o concentraţie de alcool în aerul expirat de peste 0,20%. 

Ulterior, la fiecare jumătate de oră, timp de până la 7 ore, cercetătorii au măsurat nivelul de alcool al participanţilor şi i-au înregistrat citind un joc de cuvinte.

Înregistrările au fost folosite pentru dezvoltarea unui model de învăţare automată pentru a prezice intoxicaţia cu alcool. 

Modelul final a avut o acurateţe de 98% în ceea ce priveşte predicţia intoxicaţiei cu alcool. Aceasta a demonstrat că intoxicaţia cu alcool poate fi prezisă cu precizie prin analiza înregistrărilor vocale.

"Am descoperit că scurte mostre de vorbire în limba engleză sunt utile pentru a clasifica stările de intoxicare cu alcool la adulţi. Este nevoie urgentă de un grup de participanţi mult mai mare, cu probe de voce mai variate, strânse înainte şi în timpul curbelor ascendente şi descendente ale intoxicaţiei cu alcool, pentru a face să avanseze ştiinţa detectării intoxicaţiei cu alcool la distanţă", au concluzionat autorii studiului.

Rezultatele ar putea să nu fie aceleaşi dacă eşantionul de voci ar fi fost mai diversificat sau dacă participanţii ar fi încercat în mod activ să îşi ascundă starea de ebrietate. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici