- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.10.2024, 16:51)
Demenţa, provocată de poluare? Oamenii de ştiinţă britanici lansează un studiu să afle răspunsul
- Legătura dintre poluarea aerului şi demenţă va fi subiectul unui nou studiu în Marea Britanie.
- Cercetarea îşi propune să explice cum particulele minuscule din aerul poluat pot deteriora creierul şi provoca boli precum demenţa, Parkinson sau Alzheimer.
Urmărește
665 afișări
Demenţa, provocată de poluare? Oamenii de ştiinţă britanici lansează un studiu să afle răspunsul
„Dorim să aflăm exact cum particulele minuscule din aer pot avea un impact atât de profund asupra creierului nostru şi să folosim aceste cunoştinţe pentru a dezvolta noi medicamente pentru tratarea demenţei”, explică profesorul Charles Swanton, director clinic adjunct al Institutului Francis Crick.
Cercetătorii se vor concentra pe particulele PM2,5, care au un diametru mai mic de 2,5 microni şi pot pătrunde adânc în organismul uman. Se crede că acestea ajung în creier prin bulbul olfactiv şi sunt preluate de celulele imune din sistemul nervos central.
Sonia Gandhi, şefa Laboratorului de biologie a neurodegenerării de la Crick şi University College London, afirmă: „Avem dovezi solide care leagă expunerea la particule PM2,5 de boli ale creierului precum Alzheimer şi Parkinson, dar nu ştim încă dacă acestea declanşează direct neurodegenerarea sau dacă favorizează procesul care are deja loc la persoanele vulnerabile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
-
O companie aeriană vrea restricţii la alcool în aeroporturile din Europa
-
PNL acuză campanii de dezinformare şi cere eforturi coordonate împotriva propagandei estice
Studiul va explora trei posibile mecanisme prin care poluarea aerului ar putea cauza demenţa: accelerarea directă a formării de aglomerări proteice în creier, interferenţa cu capacitatea creierului de a elimina aceste aglomerări şi declanşarea inflamaţiei prin interacţiunea cu celulele imunitare ale creierului.
Cercetările vor implica experimente pe celule stem umane şi modele animale. Scopul final este de a dezvolta tratamente care să atenueze impactul poluanţilor atmosferici asupra creierului şi, eventual, să prevină efectele nocive ale mediului asupra sănătăţii cerebrale, scrie The Guardian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia / Biden: Putin nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice din Ucraina / Lavrov: „Suntem gata să discutăm despre garanţii de securitate pentru Ucraina”
-
astăzi, 13:46
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic