Aplicaţie IT în premieră a unor studenţi de la UBB Cluj: Codul PIN poate fi introdus în bancomat doar cu privirea - FOTO

O echipă de şase studenţi de la Facultatea de Matematică - Informatică a UBB Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicaţie IT, în premieră, care permite introducerea codului PIN într-un bancomat fără folosirea mâinilor, doar cu ajutorul privirii, şi prin care se poate evita frauda la ATM-uri.

4540 afișări
Imaginea articolului Aplicaţie IT în premieră a unor studenţi de la UBB Cluj: Codul PIN poate fi introdus în bancomat doar cu privirea - FOTO

Aplicaţie IT în premieră a unor studenţi de la UBB Cluj: Codul PIN poate fi introdus în bancomat doar cu privirea (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Membrii echipei de studenţi în anul al treilea de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca au participat la începutul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, în cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reuşit să dezvolte aplicaţia IT într-un interval de circa 18 ore.

Anca Davidel, care face parte din echipă, a povestit corespondentului MEDIAFAX că aplicaţia este o premieră pentru România, dar şi care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale băncilor.

"Prin aplicaţia SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă şi la sisteme de securitate a unor locuinţe. Aplicaţia noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii şi, în funcţie de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în faţa unui bancomat pentru a scoate banii priveşte ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN şi primeşte acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicaţie prin care se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoţ nu vede codul PIN tastat", a explicat Anca.

Aceasta a mai spus că i s-a întâmplat să rămână fără bani pe card după ce, cineva, i-a văzut codul PIN tastat la un bancomat.

Potrivit studentei, aplicaţia se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari şi care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime şi o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.

"Urmărirea privirii este un proces care foloseşte senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului şi a estima unde anume se uită fix o persoană, aşa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazează pe iluminarea cu infraroşu şi foloseşte modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Băncile ar trebui să investească în aceste dispozitive care să fie instalate pe bancomate. Nu este o investiţie majoră. Noi avem planuri mari cu această aplicaţie, am primit oferte din Germania şi Franţa pentru a ne prezenta ideea şi pentru a o putea integra în diverse sisteme bancare. Aşteptăm semnalele pe care le vom primi de la bănci, din ţară sau din străinătate", a subliniat studenta.

Înregistrarea codului PIN şi mesajul de deblocare durează şase secunde

Echipa de la UBB a lucrat circa 18 ore la această aplicaţie, iar varianta urmează să fie dezvoltată şi, ulterior, extinsă şi la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.

Studenta a făcut şi un exerciţiu practic şi, ataşând un dispozitiv de urmărire a privirii la laptop, a introdus un cod PIN format din patru cifre, fără să îşi folosească mâinile.

"Toată partea de logare şi de pornire a aplicaţiei, cu tot cu înregistrarea codului PIN şi mesajul de deblocare, durează şase secunde. E un timp foarte scurt. Distanţa dintre ochi şi ecran este de circa 65 de centimetri. Noi înregistrăm o alternativă la introducerea unei parole, fără a mai fi nevoie de folosirea mâinilor", a mai explicat Anca Davidel.

Ioan Lup, un alt membru al echipei, a arătat că ideea realizării aplicaţiei a venit în urma unei întâlniri a membrilor echipei, înainte de hackathon.

"Un coleg a spus că am putea face un fel de uşă a viitorului, care să se deschidă singură, doar privind spre ea, atunci când o persoană are mâinile pline de bagaje. Am zis să facem o prezentare pentru un bancomat, este o aplicaţie utilă, de impact", a spus Lup.

Pe lângă Anca Davidel şi Ioan Lup, din echipa UBB mai fac parte Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Roşu şi Lucian Ziman.

Vlad Ciurca, unul dintre producătorii executivi al Techsylvania, eveniment IT a cărui primă ediţie s-a desfăşurat la începutul lunii iunie la Cluj-Napoca, a spus la rândul său că manifestarea a fost organizată după ce s-a constatat o nevoie în piaţa locală de IT în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse proprii.

"E nevoie de dezvoltarea produselor software locale, care vor avea un potenţial de afaceri destul de ridicat. La Techsylvania au participat câteva sute de programatori şi specialişti IT din România, dar şi din străinătate. La concursul de hackathon, echipele au avut posibilitatea să lucreze la un prototip, un produs într-o fază incipientă. Aplicaţiile premiate, printre care SecureEye, care s-a clasat pe primul loc, au mari şanse de fi puse în practică în viitor, pentru că au aplicabilitate reală în viaţa de zi cu zi. Acesta este şi scopul nostru", a explicat Ciurca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici