"Armageddon" în realitate: Astronauţii vor să distrugă un asteroid ce se îndreaptă spre Terra

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doreşte să lanseze o misiune, în anul 2015, al cărei obiectiv seamănă foarte mult cu intriga din filmul "Armageddon - Sfârşitul lumii?", în care Bruce Willis şi echipa lui de astronauţi curajoşi încercau să arunce în aer un asteroid uriaş care se îndrepta spre Terra.

2860 afișări
Imaginea articolului "Armageddon" în realitate: Astronauţii vor să distrugă un asteroid ce se îndreaptă spre Terra

"Armageddon" în realitate: Astronauţii vor să distrugă un asteroid ce se îndreaptă spre Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit dailymail.co.uk, dacă această misiune spaţială va fi iniţiată de ESA, savanţii vor să lanseze un satelit - cu o viteză foarte mare - către un meteorit de testare, pentru a vedea dacă acesta îşi va modifica traiectoria.

Scopul acestei misiuni este de a vedea dacă "salvarea" Terrei este posibilă prin această metodă, în cazul în care se descoperă că un astfel de asteroid se află cu adevărat pe o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Misiunea pusă la punct de ESA, denumită Don Quijote, va consta în expedierea a două vehicule spaţiale spre unul dintre asteroizii din apropierea Terrei.

Unul va avea rol de proiectil, iar celălalt va rămâne pe orbita satelitului, va colecta şi va analiza datele în urma acestui experiment.

O ţintă potenţială este asteroidul 99942 Apophis, despre care experţii spun că are o probabilitate din 250.000 să lovească Terra în anul 2036, iar misiunea Don Quijote ar putea reprezenta astfel un bun exerciţiu de antrenament.

Vehiculul-proiectil, denumit Hidalgo, are o greutate de 500 de kilograme şi va lovi asteroidul cu o viteză de circa 10 kilometri pe secundă.

Vehiculul care va rămâne pe orbită, denumit Sancho, va filma coliziunea şi va monitoriza evoluţia asteroidului, pentru a vedea dacă acesta îşi modifică traiectoria.

Între timp, NASA plănuieşte ceva şi mai spectaculos - vrea să plaseze, în următorii 15 ani, astronauţi pe suprafaţa unui asteroid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici