Astronauţii americani au reparat sistemul de reciclare a apelor reziduale de pe ISS (Galerie Foto)

Astronauţii de pe Endeavour au rezolvat problemele tehnice ale noului sistem de reciclare a apelor reziduale şi a urinei, care a fost adus pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit anunţului făcut de responsabilii misiunii.

38 afișări
Imaginea articolului Astronauţii americani au reparat sistemul de reciclare a apelor reziduale de pe ISS (Galerie Foto)

Astronauţii americani au reparat sistemul de reciclare a apelor reziduale de pe ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei teste au fost efectuate cu succes, după modificările efectuate duminică şi luni. În urma acestei reuşite, NASA a decis să nu readucă pe Terra acest sistem de reciclare a apelor reziduale, potrivit comunicatului publicat pe site-ul oficial al agenţiei spaţiale americane.

GALERIE FOTO

Echipajul de pe Endeavour a obţinut eşantioane de apă potabilă în urma acestor teste, care urmează să fie aduse pe Pământ pentru a fi supuse unor analize de laborator.

Acest utilaj a costat 250 de milioane de dolari, se numeşte "Water Recovery System" şi este esenţial pentru dublarea capacităţii de găzduire pe durată lungă a Staţiei Spaţiale, producând peste 6,8 tone de apă potabilă pe an. În prezent, ISS poate găzdui, pentru misiunile de lungă durată, trei astronauţi, dar din primăvara anului 2009, va putea adăposti şase oameni.

Până în prezent, toată apa necesară echipajului de pe ISS era adusă de pe Pământ cu ajutorul navetelor spaţiale.

Potrivit NASA, cele patru ieşiri pe orbită ale astronauţilor programate în cadrul acestei misiuni spaţiale au avut succes, iar sistemul de rotaţie, "Solar Alpha Rotary Joint" (SARJ), al uneia din cele trei antene duble solare a fost reparat.

Datele preliminare au demonstrat că această dublă antenă solară consumă în prezent mai puţină energie electrică şi se roteşte mult mai uşor ca în trecut. Două echipe de câte doi astronauţi au curăţat, lubrifiat şi înlocuit 11 din cei 12 rulmenţi cu bile ai sistemului de rotaţie al SARJ.

În afara sistemului de reciclare a apei potabile, cei şapte membri ai echipajului Endeavour au adus pe ISS un congelator, un cuptor destinat experienţelor ştiinţifice în laboratorul american Destiny şi două cabine suplimentare care vor deveni dormitoare.

Naveta Endeavour a transportat, totodată, şi două noi cuptoare pentru încălzirea hranei astronauţilor, un nou frigider şi un echipament pentru exerciţii fizice.

Problemele tehnice iniţiale ale sistemului de reciclare a apelor reziduale şi a urinei a obligat NASA să prelungească misiunea navetei Endeavour cu încă o zi.

Aterizarea navetei, la centrul spaţial din Florida a fost programată pentru duminică, la ora 18:18 GMT. Desprinderea navetei Endeavour de ISS va avea loc în cursul zilei de vineri.

Misiunea Endeavour este cea de-a patra şi ultima de anul acesta dintre cele programate pentru asamblarea ISS.

Următoarea misiune către ISS este prevăzută pentru februarie 2009, pentru a continua asamblarea acestui avanpost orbital ce va fi finalizat în 2010, data la care cele trei navete americane urmează să fie retrase din circulaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici