ATV-ul Georges Lemaître va fi lansat spre Staţia Spaţială Internaţională pe 25 iulie

ATV-ul Georges Lemaître, al cincilea vehicul spaţial european de tip cargo ce va avea rolul de a transporta provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), va fi lansat pe 24 iulie de la baza spaţială Kourou din Guyana franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane, a anunţat joi compania Arianespace.

143 afișări
Imaginea articolului ATV-ul Georges Lemaître va fi lansat spre Staţia Spaţială Internaţională pe 25 iulie

ATV-ul Georges Lemaître va fi lansat spre Staţia Spaţială Internaţională pe 25 iulie (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Denumit "Georges Lemaître", în memoria fizicianului belgian devenit celebru după ce a formulat teoria Big Bang-ului, acest cargo spaţial este cel de-al cincilea şi, totodată, ultimul vehicul din seria ATV (Automated Transfer Vehicle), ce reprezintă contribuţia Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în cadrul proiectului ISS, informează AFP.

Având dimensiunea unui autobuz şi cântărind peste 20 de tone la decolare, ultimul dintre ATV-uri va fi plasat pe orbită de un lansator Ariane 5 pe 24 iulie, la ora locală 22.41 din Kourou (25 iulie, ora 01.41 GMT).

Cargoul spaţial va livra la bordul staţiei peste 2.600 kilograme de provizii uscate, iar mare parte dintre acestea au fost deja încărcate începând din martie. Doar patru boxe sunt lăsate goale, în apropiere de uşa de conectare cu staţia, pentru a fi umplute cu doar câteva zile înainte de lansare, a precizat CNES, agenţia spaţială franceză.

ATV-5 va transporta şi 850 de litri de apă potabilă şi trei tone de carburant. După ce îşi va transfera încărcătura, el va contribui la ridicarea orbitei ISS, cu ajutorul motoarelor sale. Fără aceste manevre de ridicare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, care pluteşte la o altitudine cuprinsă între 350 kilometri şi 400 kilometri, ISS ar sfârşi prin a cădea pe Terra.

La sfârşitul misiunii sale, cargoul va fi umplut cu toate deşeurile nepericuloase produse la bordul staţiei. El se va desprinde de ISS şi va plonja în atmosfera terestră, unde va arde cu tot ceea ce transportă.

După încheierea programului ATV, ale cărui tehnici de navigare şi de conectare automatizată vor inspira alte vehicule spaţiale, ISS va fi aprovizionată de vehiculele spaţiale ruseşti Progress şi de cargourile operate de firme private americane aflate sub contract cu NASA.

ATV-urile reaprovizionează cu regularitate ISS începând din anul 2008: Jules Vernes în 2008, Johannes Kepler în 2010, Edoardo Amaldi în 2012 şi Albert Einstein în 2013.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici