Avem nevoie de puţin soare în viaţa noastră

Teama de cancerul de piele îi determină pe oameni să evite expunerea la soare, necesară pentru formarea în organism a vitaminei D, fapt care poate contribui la creşterea riscului de apariţie a osteoporozei, informează un studiu britanic preluat de bbc.co.uk.

99 afișări
Imaginea articolului Avem nevoie de puţin soare în viaţa noastră

Avem nevoie de puţin soare în viaţa noastră (Imagine: Mediafax Foto)

În ultimii ani, procentul persoanelor care suferă de cancer de piele a crescut, iar specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să reducă durata expunerii la soare în absenţa unei protecţii oferite de creme sau îmbrăcăminte.

Societatea Naţională de Osteoporoză (NOS) a realizat, în iunie, un sondaj la care au participat 2.600 de persoane, iar rezultatele au scos la iveală că mulţi dintre aceştia sunt de părere că nu există o metodă sigură de protecţie împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui.

Trei sferturi dintre respondenţi au fost de părere că produsele de protecţie solară trebuie aplicate înainte de a ieşi la soare.

Potrivit sursei citate, specialiştii de la NOS au declarat că o expunere zilnică la soare de 15-20 de minute este benefică pentru organism, pentru că îl ajută să producă vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor.

Studiile efectuate anterior au demonstrat că persoanele cu deficit de vitamina D prezintă riscuri crescute de osteoporoză, o boală care afectează jumătate din femei şi o cincime din bărbaţii cu vârste peste 50 de ani.

"Nu suntem de acord cu o durată mare de expunere solară, întrucât prea mult soare provoacă îmbătrânirea pielii şi produce apariţia melanomului. Mai mult, expunerea îndelungată la soare distruge surplusul de vitamina D la scurt timp de la producerea acesteia", a declarat profesorul Roger Francis, membru al NOS.

În plus, două săptămâni de expunere solară în timpul verii nu acoperă necesarul de vitamina D pentru tot anul.

Acesta i-a sfătuit pe oameni să stea la soare în fiecare zi, chiar şi atunci când este înnorat, pentru ca organismul lor să producă o cantitate suficientă de vitamina D.

"Durata expunerii la soare necesară pentru obţinerea vitaminei D diferă de la o persoană la alta şi depinde de lucruri precum tipul pielii, ora, timpul şi locul expunerii. Toţi avem nevoie de puţin soare în viaţa noastră, dar este important să ne amintim că timpul de expunere solară necesar pentru obţinerea vitaminei D este mai mic decât acela care produce înroşiri sau arsuri solare", a declarat Caroline Cerny, de la Cancer Research UK.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici