Balonul spaţial: NASA testează un nou mijloc de a ajunge pe alte planete

NASA, care şi-a retras recent navetele din misiunile spaţiale, explorează variante mai ieftine pentru călătorii.

2107 afișări
Imaginea articolului Balonul spaţial: NASA testează un nou mijloc de a ajunge pe alte planete

Balonul spaţial: NASA testează un nou mijloc de a ajunge pe alte planete (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Astronauţii americani testează un nou mijloc pentru călătoriile în spaţiu, balonul, iar NASA va cheltui aproape 10 milioane de dolari pentru misiunile viitoare, scrie dailymail.co.uk.

Baloanele vor fi folosite pentru a transporta echipament sau echipaje fără oameni, iar prima destinaţie a noului mijloc de transport spaţial va fi Titan, luna lui Saturn. Pentru a rezista în acel mediu, balonul creat de laboratoarele NASA trebuie să suporte temperaturi de până la minus 180 de grade Celsius.

Prototipurile baloanelor sunt testate în prezent la altitudini ridicate.

"Putem simula atmosfera de pe Marte, prin care baloanele ar trebui să treacă", a declarat Tim Lachenmeier, preşedintele companiei care efectuează testele.

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale companiei a presupus testarea unui avion care va zbura pe Marte în interiorul unei navete spaţiale, apoi va zbura prin atmosfera planetei.

Naveta Atlantis a aterizat pentru ultima oară, pe 21 iulie, la ora 09.56 GMT, la Centrul spaţial Kennedy din Florida, punând astfel capăt programului navetelor spaţiale americane care a durat peste 30 de ani. Navetele vor fi apoi expuse în câteva muzee din Statele Unite ale Americii.

După această misiune spaţială, a 135-a şi totodată ultima, Statele Unite se află, pentru prima dată din 1981, în situaţia de a nu avea niciun vehicul pentru a-şi transporta astronauţii în spaţiu şi vor depinde timp de cel puţin cinci ani de capsulele ruseşti Soyuz - care taxează cu 51 de milioane de dolari un loc la bord -, până când un nou vehicul spaţial american va fi construit pentru a înlocui navetele spaţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici