Cântecul Pământului: refrenul răsăritului, care poate fi auzit de urechea umană - VIDEO

Sateliţii NASA au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri zglobii care provin de pe centura magnetică a Pământului şi care pot fi auzite de urechea umană, în ipoteza în care casca ar putea fi scoasă de pe cap în spaţiu.

1666 afișări
Imaginea articolului Cântecul Pământului: refrenul răsăritului, care poate fi auzit de urechea umană - VIDEO

Cântecul Pământului: refrenul răsăritului, care poate fi auzit de urechea umană

Denumite "Cântecul Pământului", sunetele au fost capturate de sateliţii gemeni Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansaţi de NASA în acest an, pe 30 august. Sateliţiii au interceptat undele radio cu ciripituri şi fluierături emise de magnetosfera Pâmântului pe 5 septembrie, informează Daily Mail.

Sunetele sunt emise de particule energetice din nivelele superioare ale magnetosferei Pământului înainte ca aceste particule să fie spulberate de centurile de radiaţie (curelele Van Allen).

Principalul cercetător de la NASA în domeniul câmpului electric şi magnetic (Electric and Magnetic Field Instrument Suite and Integrated Science -  EMFISIS), Craig Kletzing, a spus că specialiştii sunt familiarizaţi cu acest cântec al Pământului de zeci de ani.

"Este ceva obişnuit pentru receptorii de unde radio să îl captureze şi seamănă într-o mare măsură cu ciripitul păsărilor. De multe ori era mai uşor de receptat în timpul dimineţii, ceea ce, împreună cu sunetul asemănător ciripitului, constituie motivul pentru care câteodată i se mai spune şi 'refrenul răsăritului' ", a explicat Kletzing, care este şi profesor la Universitatea din Iowa.

Undele radio se află pe frecvenţe care pot fi interceptate de urechea umană, dar, din păcate, pentru aceasta ar trebui să fim în spaţiu şi să nu purtăm cască.

Sateliţii NASA, care circulă în jurul Terrei în orbite eliptice - uneori la numai 600 de kilometri deasupra Pământului, alteori la peste 32.000 de kilometri distanţă, au scopul de a studia centurile Van Allen care înconjoară Pământul, în special diversele particule care compun centurile de radiaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici