Cât zahăr consumăm fără să ne dăm seama şi cât de dăunător este? Conţinutul real de zahăr al unor produse pe care le mâncăm zilnic

Cu toţii ştim care sunt pericolele atunci când consumăm multă sare, grăsimi şi mulţi carbohidraţi, însă oamenii de ştiinţă avertizează şi asupra pericolului consumului exagerat de zaharuri.

7416 afișări
Imaginea articolului Cât zahăr consumăm fără să ne dăm seama şi cât de dăunător este? Conţinutul real de zahăr al unor produse pe care le mâncăm zilnic

Cât zahăr consumăm fără să ne dăm seama şi cât de dăunător este? Conţinutul real de zahăr al unor produse pe care le mâncăm zilnic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă puţini dintre noi ştiu că un bol de cereale şi un suc de portocale reprezintă jumătate din doza zilnică recomandată de zahăr, scrie The Huffington Post.

Principala preocupare a oamenilor de ştiinţă este că dieta noastră este asaltată de produse cu foarte mult zahăr, fără ca noi să fim informaţi, ceea ce conduce la un consum peste limitele admise, respectiv la apariţia unor boli precum diabetul sau afecţiunile cardiace.

Ironic este că produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi, aflate la mare căutare, conţin în schimb mult zahăr.

"Eliminarea grăsimii din produsele procesate le face mai puţin gustoase, astfel că cei care le fabrică sporesc doza altor ingrediente, cum ar fi zahărul, pentru a le recrea gustul şi textura", a declarat Tam Fry, de la Forumul Naţional contra Obezităţii.

Luând în calcul că doza zilnică recomandată de zahăr este de 50 de grame pe zi (echivalentul a zece cuburi de zahăr pentru adulţi şi adolescenţi şi nouă pentru copiii între cinci şi zece ani), iată care este de fapt consumul real de zahăr atunci când alegem unele dintre cele mai banale produse din dieta noastră:

1. O sticlă de 500 ml de Coca Cola conţine 10 cuburi şi jumătate de zahăr

2. Un baton de cereale integrale - 2 cuburi

3. O sticlă de 250 ml de Red Bull - 5 cuburi şi jumătate

4. O porţie de 15 ml de ketchup - 1 cub

5. O cutie de chipsuri Pringles (190 gr) - 1 cub şi jumătate

6. O porţie mare de milkshake de căpşuni de la McDonald's - 16 cuburi

7. O banană - 4 cuburi

8. Un covrig simplu - 1 cub

9. Un pahar de suc de portocale din comerţ - 3 cuburi şi jumătate

10. Un măr - 2 cuburi şi jumătate

11. Un bol de cereale - 1 cub şi jumătate

12. Un pahar de ciocolată caldă cu frişcă de la Starbucks - 9 cuburi şi jumătate

13. Un baton mare de Snickers - 13 cuburi şi jumătate

14. Un pachet de biscuiţi Oreo - 5 cuburi şi jumătate

15. O portocală - 5 cuburi şi jumătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici