Cercetătorii au explicat de ce părul oamenilor nu este albastru

Ce a apărut prima oară? Culorile sau capacitatea umană de a le observa? Evoluţia funcţiilor ochilor a început acum aproximativ 600 de milioane de ani, iar înainte de asta lucrurile erau mai puţin colorate decât sunt acum.

1529 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au explicat de ce părul oamenilor nu este albastru

Cercetătorii au explicat de ce părul oamenilor nu este albastru (Imagine: Wikipedia)

În ceea ce priveşte nuanţa blănii sau părului animalelor, aceasta îşi are originea în diferite elemente evolutive, relatează Descoperă.

Galbenul, portocaliul sau roşul apare în urma concentraţiei de caroten din dietă, iar roşul din insecte şi fructe de pădure, pe când păsările flamingo absorb caroten prin consumul algelor şi animalelor mici şi, astfel, obţin culoarea roz.

Însă, culoarea albastră nu se absoarbe atât de uşor precum celelalte. Studiind mai multe specii de păsări, cercetătorii de la Argonne National Laboratory au observat că moleculele de keratină ce se află în celulele penajului schimbă modul în care lumina este refractată şi doar razele albastre sunt reflectate. Acest proces este cunoscut drept "Culoarea structurală", care se află în opoziţie cu "Culoarea pigmentată".

Pielea oamenilor poate are un rol important în procesul de pigmentare, creându-se diferite nuanţe de maro, roşu şi galben, dar nu şi nuanţe de albastru sau verde. Şerpii şi broaştele pot crea pigmentul albastru, dar nu şi pe cel verde, căci acesta apare prin adăugarea unui pigment galben unei culori structurale albastre.

Sursa: http://bit.ly/2dRODv7

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici