Chirurg american de renume mondial, operează demonstrativ doi pacienţi cu cancer printr-o nouă metodă, la Timişoara

Giuliano Testa, medicul care a realizat cu succes primul transplant de uter din SUA şi care l-a iniţiat pe doctorul Irinel Popescu în tehnicile de transplant, operează demonstrativ, marţi, la Timişoara, doi pacienţi cu cancer în stadiu avansat printr-o metodă nouă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2372 afișări
Imaginea articolului Chirurg american de renume mondial, operează demonstrativ doi pacienţi cu cancer printr-o nouă metodă, la Timişoara

Timişoara: Chirurg american de renume mondial, operează doi pacienţi cu cancer printr-o nouă metodă

Giuliano Testa este şeful clinicii de transplant de la Universitatea Baylor din Dallas, iar luni şi marţi se află la Timişoara pentru a susţine workshop-ul cu tema “Ablaţia metastazelor hepatice prin radiofrecvenţă cu abord laparoscopic”.

De asemenea, Giuliano Testa operează demonstrativ, marţi, doi pacienţi cu cancer în stadiu avansat, la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

“Domnul profesor va opera doi pacienţi cu metastaze hepatice, de la cancer de colon, care înainte erau consideraţi inoperabili, de chimioterapie. Acum, se rezolvă metastazele hepatice, apoi se va rezolva cancerul de colon chirurgical. Şi noi facem astfel de operaţii, dar în procedură deschisă, odată cu operaţia de exereză (n.r. înlăturare) a tumorii primare, dar în momentul în care ai deschis pentru cancer de colon, tu ca să faci şi o rezecţie de ficat trebuie să-l deschizi mult. Practic, pacientul va fi ca o carte deschisă. Pe când aşa rezolvi metastazele hepatice laparascopic, minim invaziv, şi apoi poţi să operezi laparoscopic cancerul de colon. Şi finalul e o incizie de doar cinci centimetri. Este bine pentru că recuperarea este foarte rapidă, pacientul în două, trei zile merge, poate fi chiar şi externat. Giuliano Testa va face două operaţii demonstrative. Pentru specialiştii din Timişoara sunt importante aceste operaţii pentru că este o nouă abordare a metastazelor hepatice, sunt extensii ale cancerului primar din abdomen, şi e o abordare minim invazivă pe cale laparoscopică, urmată de cura tumorii primare”, a explicat medicul Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Totodată, Giuliano Testa este dispus să-i sprijine pe medicii din Timişoara în pregătirea necesară realizării de transplant de rinichi sau de ficat, intervenţii care nu se efectuează în niciun spital din vestul ţării. În acest sens, în viitor ar putea fi trimişi specialişti din Timişoara pentru a se pregăti la Dallas.

“Sunt câteva restricţii în SUA în ceea ce priveşte pregătirea specialiştilor din străinătate. Dar tinerii specialişti pot fi selecţionaţi, ei trebuie să treacă câteva teste ca să poată aplica pentru o colaborare în transplant. Iar odată pregătiţi pe deplin să poată reveni în ţară şi să cunoască tehnica de realizare a transplanturilor, respectiv expertiza de îngrijire postoperatorie a pacienţilor şi să poată aplica aceste lucruri în centrele de transplant din România. Da, totul poate fi făcut, dacă există dorinţă. Cred că această experienţă a mea va fi folositoare pentru a-i ajuta pe colegii din Timişoara să înceapă programele de transplant , lucru care va fi benefic pentru locuitorii din regiune”, a precizat medicul Giuliano Testa, la Timişoara.

De altfel, Giuliano Testa a realizat ultimul transplant de rinichi din Timişoara, alături de medicii de la spitalul judeţean, în anul 2005.

În acest moment, Spitalul Judeţean Timişoara nu este acreditat pentru realizarea de transplant de rinichi sau de ficat, plus că este nevoie de o echipă care să se specializeze în astfel de intervenţii între şase luni şi doi ani, în centre din străinătate.

Giuliano Testa este un profesor american de origine italiană care vizitează destul de des România pentru că fratele său locuieşte la Timişoara.

Istoricul colaborărilor cu medicii din România a început acum 16 ani, când profesorul Giuliano Testa l-a iniţiat în tehnicile de transplant pe medicul Irinel Popescu, care a realizat primului transplant hepatic din Romania.

La nivel mondial, Giuliano Testa este celebru pentru că a realizat cu succes primul transplant de uter din Statele Unite ale Americii unei femei care s-a născut fără uter.

Consecinţa unei astfel de intervenţii este că la 6-12 luni după operaţie pacienta poate avea copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici