Cititorul de gânduri din romanele SF ar putea deveni realitate. Cercetătorii au reuşit să observe formarea cuvintelor în creier

Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a "vedea" cuvintele care se formează în creierul uman. Descoperirea ar putea permite într-o zi persoanelor cu dizabilităţi severe să comunice.

1468 afișări
Imaginea articolului Cititorul de gânduri din romanele SF ar putea deveni realitate. Cercetătorii au reuşit să observe formarea cuvintelor în creier

Cititorul de gânduri din romanele SF ar putea deveni realitate. Cercetătorii au reuşit să observe formarea cuvintelor în creier (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii au găsit o cale de a examina cele mai adânci "cotloane" ale creierului cu scopul de a observa formarea cuvintelor, potrivit Daily Mail.

Folosind nişte electrozi, ei au găsit zona din creier care este implicată în crearea celor 40 de sunete folosite în limba engleză. Cercetătorii au descoperit apoi că fiecare dintre aceste sunete are un semnal distinct, care ar putea permite unui program de calculator să citească ceea ce spun oamenii în gând.

Cercetările au fost realizate de o echipă de la Centre for Innovation in Neuroscience and Technology de la Universitatea din Washington condusă de Eric Leuthardt. Ei au folosit în studiul lor patru persoane care sufereau de o formă severă de epilepsie. Fiecare dintre cei patru subiecţi a avut 64 de lectrozi conectaţi pe cap.

Motivul iniţial al studiului a fost să se încerce descoperirea unei cauze a epilepsiei, însă Eric Leuthardt a monitorizat şi zone ale creierului în care se formează cuvintele.

Subiecţilor li s-a cerut să repete patru sunete: "u", "a", "e" şi "i". Echipa a monitorizat apoi zonele Wenicke şi Broca ale creierului pentru a verifica semnalele legate de vorbire.

Cercetătorii au reuşit apoi să distingă semnalele transmise de electrozi, corespunzătoare sunetelor.

Leuthardt a declarat pentru Sunday Times că nu are de gând să spună că poate citi pe deplin mintea cuiva acum, însă are dovezi că, la un moment dat, ar putea fi posibil.

În timpul studiului, Leuthardt a constatat că creierul generează un semnal atunci când oamenii doar se gândesc la un sunet, dar care este foarte diferit de cel emis în timpul vorbirii efective.

Această descoperire aduce speranţa că, într-o bună zi, persoanele cu dizabilităţi severe vor putea avea şansa de a comunica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici