CNAS ar putea suporta costul tratamentului pentru femei infertile şi obezi

Tratamentele femeilor infertile din cauze hormonale şi al persoanelor obeze ar putea fi suportate integral sau parţial din fondurile Caselor de asigurări de sănătate, potrivit unui ordin al preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, de la sfârşitul lunii august.

34 afișări
Imaginea articolului CNAS ar putea suporta costul tratamentului pentru femei infertile şi obezi

CNAS ar putea suporta costul tratamentului pentru femei infertile şi obezi (Imagine: Mediafax Foto)

Ordinul priveşte aprobarea comisiilor de experţi la nivelul CNAS, pentru implementarea unor programe naţionale, respectiv subprograme de sănătate, cu scop curativ, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum şi pentru anumite boli cronice, respectiv anumite DCI-uri.

Potrivit documentului, la nivelul CNAS vor fi constituite mai multe comisii de experţi pentru numite boli cronice printre care cele de nutriţie şi de infertilitate. Specialiştii apreciază că tratamentele femeilor infertile din cauze hormonale şi al persoanelor obeze ar putea fi suportate integral sau parţial din fondurile Caselor de asigurări de sănătate, iar în acest sens, CNAS a început o campanie de informare.

Astfel, potrivit unui proiect al CNAS, pacienţii nu vor plăti nimic, sau vor suporta doar jumătate din costurile medicamentelor pentru tratarea acestor afecţiuni. Criteriile de includere într-un astfel de program ar fi diferite în funcţie de situaţie, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Persoanele supraponderale trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani şi un indice de masă corporală, adică un raport înălţime-greutate, mai mare de 35. În plus, vor fi aleşi şi cei care, pe lângă obezitate, suferă de diabet sau au boli de inima, a mai spus Ciurchea. Pentru a intra în program, CNAS va cere bolnavului să demonstreze că timp de 12 săptămâni a urmat o dietă care nu a avut niciun efect.

În cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigaţiile trebuie să arate că acestea nu au afecţiuni organice, de exemplu trompe înfundate, dar nici malformaţii. Pacienta trebuie să aibă între 18 şi 45 de ani iar tratamentul de stimulare hormonală decontat de Casă ar dura trei luni.

Toate aceste date vor fi adunate în dosare de către medicii endocrinologi şi ginecologi, care primesc, de săptămâna viitoare, fişe de evaluare. Actele vor fi trimise lunar spre aprobare Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fiind posibil ca o parte din dosare să fie respinse de comisiile CNAS.

Ordinul CNAS ar putea deveni operabil de la 1 octombrie, pentru ca respectivele categorii de pacienţi să poată beneficia de medicaţia adecvată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici