Computerele, periculoase pentru copii

Durerile de spate şi tulburările de vedere fac parte din categoria binecunoscutelor neplăceri provocate de folosirea computerului, dar numărul accidentelor cauzate de căderea monitoarelor peste copiii de vârstă preşcolară a cunoscut o creştere dramatică după 1994.

14 afișări
Imaginea articolului Computerele, periculoase pentru copii

Computerele, periculoase pentru copii (Montaj foto)

Potrivit unui studiu publicat în revista American Journal of Preventive Medicine, numărul accidentelor cauzate de echipamentele informatice a crescut de peste şapte ori din 1994 până în 2006.

Cercetătorii de la Nationwide Children's Hospital din statul american Ohio au menţionat peste 78.000 de cazuri de accidente serioase provocate de computere şi alte echipamente tehnice, ce au fost tratate de serviciile de urgenţă ale spitalelor din Statele Unite între 1994 şi 2006.

Aceste accidente s-au multiplicat cu 732% în decurs de 13 ani, înregistrând astfel o progresie de două ori mai mare faţă de ritmul de echipare a familiilor cu un computer personal (309%) în aceeaşi perioadă. Potrivit acestor statistici furnizate de baza de date National Electronic Injury Suverillance System, cele mai multe dintre cele aceste accidente (93%) s-au produs la domiciliu.

Printre cauzele acestor accidente au fost menţionate loviturile accidentale suferite în timpul deplasării sau instalării echipamentelor informatice, împiedicarea de un cablu electric, căzăturile peste aceste echipamente sau căderea accidentală a acestora peste utilizatori. Autorii acestui studiu menţionează şi întinderile musculare cauzate de ridicarea sau deplasarea echipamentelor informatice.

Monitorul este echipamentul cel mai des asociat cu acest tip de accidente, cu frecvenţa cazurilor în creştere de la 11,6% în 1994 la 37,1% în 2003 şi la 25,1% în 2006. Diminuarea din ultimii ani corespunde înlocuirii progresive a monitoarelor cu tub catodic, foarte grele, cu ecranele plate cu cristale lichide, cu o greutate mai mică, a căror manevrare este mult mai uşoară.

Copiii mai mici de cinci ani au înregistrat cel mai mare procent (43,4% ) în rândul persoanelor care au suferit accidente provocate de echipamente informatice.

Deşi accidentele suferite în zona extremităţilor membrelor au fost cele mai frecvente (57,4%) în toate grupele de vârstă, copiii în vârstă de mai puţin de 10 ani s-au accidentat cel mai des în zona capului, frecvenţa accidentelor de acest fel la copiii de sub cinci ani fiind de 75,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici