Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii

Consumul de carne roşie sporeşte rata mortalităţii, iar consumul de carne albă pare să o micşoreze, potrivit unui studiu publicat în revista Archives of Internal Medicine.

171 afișări
Imaginea articolului Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii

Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. Voluntarii, femei şi bărbaţi, aveau vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani la începutul studiului, în anul 1995. La momentul respectiv, ei au completat un chestionar în care şi-au precizat preferinţele faţă de carnea roşie sau cea albă.

Participanţii la studiu au fost monitorizaţi, timp de zece ani, prin intermediul statisticilor oficiale furnizate de autorităţile abilitate. În acest interval de timp, 47.976 de bărbaţi şi 23.276 de femei au decedat.

O cincime din bărbaţii şi femeile care au consumat cantităţi mai mari de carne roşie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantităţi mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetătorii au constatat aceeaşi tendinţă şi în cazul persoanelor care au consumat cantităţi mari de carne procesată (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantităţi mai mici (1,6 grame la mia de calorii).

În urma analizei statisticilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că 11% din totalul deceselor înregistrate în rândul bărbaţilor şi 16% din totalul deceselor din rândul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne roşie şi de carne procesată, pentru a se obţine o scădere a cantităţii consumate cu 20%.

În schimb, o comparaţie făcută între cei 20% de voluntari care au consumat cele mai mari cantităţi de carne albă şi cei 20% dintre voluntari care au consumat cele mai mici cantităţi de carne albă a relevat faptul că primul grup de voluntari prezenta o rată a mortalităţii mult mai mică.

În cadrul grupului de voluntari care au consumat mai puţină carne roşie şi procesată, riscul de deces din cauza maladiilor cardiovasculare era mai mic cu 11% la bărbaţi şi cu 21% la femei, comparativ cu acelaşi risc înregistrat de grupul voluntarilor cu cel mai mare consum de carne roşie şi procesată, au declarat autorii acestui studiu, cercetătorii americani de la National Cancer Institute.

Există mai multe explicaţii care fac legătura între consumul de carne roşie şi creşterea ratei mortalităţii. Una dintre explicaţii face trimitere la compuşii cancerigeni care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate, în timp ce o alta face referire la cantităţile mari de grăsimi saturate din carnea roşie, care cauzează cancer colorectal şi maladii cardiovasculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici