De ce îi fereşte coronavirusul pe oamenii care trăiesc la altitudine? Trei populaţii de pe planetă prezintă adaptări genetice, iar cifrele îi intrigă pe experţi

  • Coronavirusul a îmbolnăvit peste 160.000 oameni şi a ucis peste 4.000 în Peru. Doar 900 dintre cei îmbolnăviţi provin din regiunile înalte - Cusco
  • "Virusului îi plac oamenii, nu contează altitudinea", spune Peter Chin-Hong, care este însă contrazis Clayton Cowl
  • Acelaşi fenomen a fost observat în Bolivia şi Tibet
3544 afișări
Imaginea articolului De ce îi fereşte coronavirusul pe oamenii care trăiesc la altitudine? Trei populaţii de pe planetă prezintă adaptări genetice, iar cifrele îi intrigă pe experţi

De ce îi fereşte coronavirusul pe oamenii care trăiesc la altitudine? Trei populaţii de pe planetă prezintă adaptări genetice, iar cifrele îi intrigă pe experţi

Atunci când primii turişti din Mexic, China şi Marea Britanie au devenit primele victime ale COVID-19 în oraşul peruvian Cusco părea că localitatea va deveni un focar de coronavirus, scrie cotidianul Washington Post, care notează că, astăzi, localitatea cu peste 420.000 de oameni îi intrigă pe epidemiologi.
 
Cu 420.000 locuitori şi peste 3 milioane de vizitatori pe an, Cusco, oraş din care se pleacă către Machu Pichu, are doar 900 dintre cei 160.000 de îmbolnăviţi de coronavirus din Peru. Nivelul de contagiere este de peste 80 de ori mai mic decât în alte zone ale acestei ţări.
 
Fenomenul este deocamdată inexplicabil pentru specialişti, care au observat, însă, o similitudine între Cusco şi alte localităţi din Anzi ori din Tibet. Toate se află la o altitudine de peste 3.000 de metri!
 
Cercetători din Australia, Bolivia, Canada şi Elveţia au studiat datele epidemiologice din Bolivia, Ecuador şi Tibet, descoperind că populaţiile care trăiesc la peste 3.000 metri au înregistrat mult mai puţine infecţii decât altele. De exemplu, media din Tibet este "drastic mai mică", spun experţii decât media naţională din China, în timp ce media înregistrată în Anzii bolivieni este de 3 ori mai mică decât în restul ţării. Media din Anzii Ecuadorului este de patru ori mai mică decât în celelalte părţi ale ţării. De menţionat şi că Ecuador este una dintre cele mai afectată ţări din America Latină, oraşul port Guayaquil fiind devastat de COVID-19.

EXPERT vs. EXPERT: "VIRUSUL NU ŢINE CONT DE ALTITUDINE" vs. "EPIDEMIOLOGIC NU POATE FI EXPLICAT ACUM"

Cifrele i-au intrigat şi pe specialişti, care nu se pun încă de acord.
 
Dacă Peter Chin-Hong, de la Universitatea California din San Francisco, susţine că "virusul nu ţine cont de altitudine", altţi specialişti notează că cifrele sunt evidente şi că într-adevăr altitudinea ar putea fi letală pentru virus.
 
Clayton Cowl, pneumolog la Mayo Clinic şi fost preşedinte al American College of Chest Physicians, susţine că există 3 populaţii în lume care prezintă adaptări genetice la altitudine: himalaienii, etiopienii şi populaţiile care trăiesc la altitudine în Anzi.
 
Cowl explică faptul că aceste populaţii ar putea fi ferite de infecţie tocmai din cauza acestor adaptări genetice care presupun o combinaţie de abilităţi de a trăi în condiţii de hipoxie (nivel scăzut de oxigen în sânge).

IPOTEZĂ: "AERUL RAREFIAT ŞI USCAT, NIVELUL RADIAŢIILOR UV - AR PUTEA FI EXPLICAŢIA"

Acelaşi Cowl spune că aerul mai rarefiat şi nivelul mai ridicat al radiaţiilor UV ar putea reprezenta condiţii ostile pentru supravieţuirea virusului, care şi-ar pierde din abilitatea de a sta în aer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici