De ce nu pot evita păsările lovirea parbrizului unei maşini

Cel puţin 80 de milioane de păsări pier anual numai în Statele Unite după ce se izbesc de parbrizul unei maşini. Cercetătorii au investigat motivele pentru care acestea nu pot evita impactul cu parbrizele autoturismelor.

3247 afișări
Imaginea articolului De ce nu pot evita păsările lovirea parbrizului unei maşini

De ce nu pot evita păsările lovirea parbrizului unei maşini (Imagine: Shutterstock)

Un grup de cercetători americani, condus de Travis DeVault, a efectuat un studiu pentru a afla cauza acestui tip de accidente, relatează BBC.

Ei au condus un camion Ford pe un drum din apropierea Centrului de Cercetare Nasa Glenn, lângă Sandusky, Ohio. Viteza cu care au circulat aceştia a fost de 30, 60 şi 90 de kilometri la oră pentru a studia reacţia păsărilor la fiecare viteză în parte. Drumul a fost închis circulaţiei publice pentru a putea fi efectuat experimentul.

În mod remarcabil, echipa de cercetători a reuşit să evite ea impactul cu păsările, deşi a fost în câteva rânduri foarte aproape de un accident.

Păsările care au participat la experiment au fost vulturii, care sunt implicaţi adesea în accidente cu avioane sau maşini. Ei se hrănesc cu cadavre rămase pe şosea în urma accidentelor rutiere, aşa că cercetătorii au lăsat pe şosea cadavrele unor ratoni pentru ca vulturii să vină şi să îi culeagă pe aceştia.

Cercetătorii au fost interesaţi în cadrul studiului de momentul în care încep păsările orice mişcare în momentul în care un autovehicul se apropie.

DeVault şi colegii săi au descoperit că, atunci când camionul se apropie cu viteza de 30 şi 60 de km/h, vulturii au tendinţa de a zbura în momentul în care autovehiculul se apropie la o distanţă apreciabilă, în timp ce la o viteză de 90 km/h păsările nu ştiu cum să reacţioneze şi se mişcă la întâmplare. Unele păsări şi-au luat zborul atunci când camionul se apropia de acestea la o distanţă de 300 de metri, în timp ce altele făceau acest lucru atunci când camionul se afla la numai 20 de metri de ele, cu doar câteva secunde înainte de impact. Mecanismul lor cognitiv de evaluare a pericolului, prin urmare, s-a dereglat.

Cercetătorii nu au putut identifica însă în ce măsură reacţia vulturilor este reprezentativă pentru alte tipuri de păsări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici