Descoperire uimitoare: Planete singuratice plutesc liber în centrul Căii Lactee - VIDEO

O nouă clasă de planete "singuratice" a fost descoperită de astronomi. Aceste corpuri cereşti, de mărimea lui Jupiter, plutesc izolate, departe de orice stea gazdă. Oamenii de ştiinţă cred că acestea ar fi putut fi aruncate din sisteme stelare aflate în plină evoluţie.

10409 afișări
Imaginea articolului Descoperire uimitoare: Planete singuratice plutesc liber în centrul Căii Lactee - VIDEO

Descoperire uimitoare: Planete singuratice plutesc liber în centrul Căii Lactee (Imagine: NASA)

O echipă internaţională de astronomi a făcut această descoperire în timpul observaţiilor asupra centrului galaxiei noastre, Calea Lactee, informează Daily Mail. Ei au găsit dovezi a ceea ce par a fi zece planete care se deplasează liber prin spaţiu, cu masa apropiată de cea a lui Jupiter.

Dr David Bennett, de la Universitatea Notre Dame din statul Indiana, a declarat că rezultatele sugerează că sistemele planetare devin adesea instabile, unele planete fiind date afară de pe orbite în urma unor apropieri prea strânse cu alte corpuri cereşti.

Descoperirile nu numai că dovedesc existenţa acestor planete singuratice, ci şi faptul că sunt ceva obişnuit.

Faptul că au fost descoperite zece planete odată, în condiţiile în care sunt foarte greu de găsit, duce la ideea că existenţa lor este un fapt la fel de comun ca şi a celor care orbitează un sistem solar.

Unele dintre ele ar putea fi chiar destul de calde pentru a susţine viaţa, ca urmare a efectului de seră şi a cantităţii mari de hidrogen din atmosferă, spun oamenii de ştiinţă.

Planetele au fost descoperite cu tehnica efectului de lentilă gravitaţională, care se foloseşte de faptul că lumina este deviată când trece pe lângă cun corp cu masă mare, cum sunt aceste planete singuratice. Acest fenomen creează un efect de lupă uriaşă, planeta fiind scoasă în evidenţă de lumina de la steaua sursă.

Această tehnică este posibilă numai dacă telescopul surprinde obiectul observat perfect aliniat cu steaua sursă.

Dr. Bennett şi colegii săi au detectat cu ajutorul acetstei tehnici nu mai puţin de zece planete care au masa aproximativ cât a lui Jupiter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici