Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet

Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioli, publicat în Diabetes Care.

105 afișări
Imaginea articolului Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet

Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

La studiu au participat 418 adulţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care au urmat fie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietă mediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dietă săracă în grăsimi.

În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale cu conţinut ridicat de fibre, peşte şi grăsimi nesaturate, mai ales ulei de măsline şi de nuci, şi săracă în carne roşie şi lactate grase - au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta diabet.

Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel puţin trei factori de risc cardiac (hipertensiune arterială, fumat etc.).

Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus să facă sport sau să-şi limiteze numărul de calorii.

La patru ani de la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneană au dezvoltat diabet, faţă de 18% din grupul care a avut o dietă săracă în grăsimi.

După ce au fost luaţi în considerare alţi factori de risc, precum greutatea, dependenţa de fumat, nivelul de exerciţii fizice efectuate, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta săracă în grăsimi.

Constance Brown-Riggs, purtător de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus că dieta mediteraneană este o alegere sănătoasă pentru oricine, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să renunţe la sport. Aceasta a mai spus că trebuie să se ţină, totuşi, cont de numărul de calorii consumate.

Dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului.

Diabetul de tipul II, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul II. În 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici