Dietele şi produsele cosmetice, ineficiente în combaterea îmbătrânirii

Dietele alimentare şi produsele cosmetice cu proprietăţi antioxidante sunt ineficiente în ceea ce priveşte încetinirea procesului de îmbătrânire, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii britanici, publicat în revista Genes and Development, informează bbc.co.uk.

54 afișări
Imaginea articolului Dietele şi produsele cosmetice, ineficiente în combaterea îmbătrânirii

Dietele şi produsele cosmetice, ineficiente în combaterea îmbătrânirii (Imagine: www.bbc.co.uk)

Studiul se bazează pe experimente efectuate pe viermi din familia Nematode, care, deşi par extrem de îndepărtaţi de specia umană, reprezintă un instrument adeseori folosit de oamenii de ştiinţă în domeniul cercetărilor biomedicale.

Aceşti viermi au multe gene comune cu oamenii şi, mai ales, au o speranţă de viaţă de ordinul zilelor, fapt care îi ajută pe cercetători să observe mai uşor orice schimbare în privinţa progreselor medicale pe termen lung.

Astfel, viermii care au fost hrăniţi cu alimente bogate în antioxidanţi, substanţe care luptă împotriva "radicalilor liberi", vinovaţi de îmbătrânirea ţesuturilor, nu au trăit mai mult decât cei care au avut o dietă alimentară obişnuită.

Antioxidanţii reprezintă o materie primă importantă pentru industria sănătăţii şi a cosmeticelor.

Acest fapt s-a bazat pe o teorie veche de 50 de ani. În 1956, cercetătorii au ajuns la concluzia că procesul de îmbătrânire este provocat de o anumită distrugere moleculară, o consecinţă a formelor reactive ale oxigenului, denumite superoxizi sau "radicali liberi", care circulă prin organism. Acest proces este numit stres oxidativ.

După mai multe analize, specialiştii au ajuns la concluzia că antioxidanţii contribuie la anihilarea acestor radicali liberi, reducând distrugerile moleculare pe care ei le provoacă.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la University College London, conduşi de doctorul David Gems, au manipulat genetic câţiva viermi din familia Nematode, pentru a verifica dacă organismul lor este capabil să anihileze radicalii liberi.

Potrivit teoriei din ultimii 50 de ani, ei ar fi trebuit să fie evident avantajaţi faţă de ceilalţi, care au urmat o dietă obişnuită, în privinţa combaterii procesului de îmbătrânire şi a prelungirii speranţei de viaţă.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici