Două mutaţii genetice, vinovate de apariţia calviţiei

Două mutaţii genetice, studiate de două echipe de cercetători europeni, cresc de şapte ori riscul de apariţie a calviţiei, care afectează 40% dintre bărbaţi şi femei, conform unor studii independente publicate, duminică, în revista britanică Nature genetics.

52 afișări
Imaginea articolului Două mutaţii genetice, vinovate de apariţia calviţiei

Două mutaţii genetice, vinovate de apariţia calviţiei

Două grupuri de cercetători, conduse de Axel Hillmer de la Universitatea din Bonn şi de Tim Spector de la King's College of London, au descoperit variaţiile cromozomiale vinovate de apariţia calviţiei "obişnuite", denumită şi "alopecie androgenetică", o afecţiune ereditară în 80% din cazuri.

Căderea părului începe de la tâmple, continuă pe frunte şi apoi pe vârful craniului. Mult mai răspândită la bărbaţi, ea poate fi întâlnită şi la femei.

Până în prezent se ştia că forma obişnuită de calviţie este cauzată de un exces de hormoni masculini. Aceste studii recente - efectuate pe 1.125 de bărbaţi şi, respectiv, 296 bărbaţi din Europa, afectaţi de calviţie - au arătat că subiecţii cercetărilor suferă o mutaţie a genei responsabilă cu funcţionarea receptorului pentru hormonii masculini (cromozomul X), dar şi mutaţii ale cromozomului 20. Aceste mutaţii afectează 14% din populaţie, care se vede ameninţată cu un risc de şapte ori mai mare de a-şi pierde podoaba capilară.

Mutaţiile cromozomului 20 se produc la nivelul a două gene, PAX1 şi FOXA2, al căror rol în pierderea părului nu a putut fi încă descoperit.

"Prevenirea calviţiei, înainte ca aceasta să apară, ar putea conduce la o terapie mai eficientă decât atunci când trebuie să tratezi căderea părului", a adăugat Tim Spector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici