Eclipsă totală de Lună, numită şi "Lună sângerie", vizibilă astăzi

O eclipsă totală de Lună, denumită în mod popular şi "Lună sângerie", va avea loc în primele ore ale dimineţii de 8 octombrie şi va fi vizibilă din Canada şi Statele Unite ale Americii.

8629 afișări
Imaginea articolului Eclipsă totală de Lună, numită şi "Lună sângerie", vizibilă astăzi

Eclipsă totală de Lună, numită şi "Lună sângerie", vizibilă astăzi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Eclipsa totală de Lună care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie, şi, totodată, a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, potrivit huffingtonpost.com.

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".

Numele "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roşu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Eclipsa nu va fi vizibilă din România, deoarece la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.

Fenomenul va putea fi observat însă din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus.

În timpul unei eclipse, Soarele şi Luna se află la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două corpuri cereşti nu pot fi văzute simultan, geometria celestă spunând că este imposibil. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer pentru o scurtă perioadă. Practic, persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus, explică space.com.

Potrivit NASA, eclipsa va începe la ora 10.25 GMT şi se va încheia la 11.24 GMT.

Eclipsa de Lună de pe 8 octombrie are loc la două zile după perigeul lunar, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Terra (orbita Lunii în jurul planetei nu este perfect circulară, ci oscilează, satelitul apropiindu-se, perigeu, şi depărtându-se, apogeu, de Terra, în mod regulat, n.r.), iar satelitul natural al Pământului va părea cu 5,3% mai mare decât în cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie, explică NASA.

Există două tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia acesteia faţă de conul de umbră a Pământului: în penumbră sau penumbrale - care pot fi totale sau parţiale şi sunt observate mai ales de astronomi, pentru că nu provoacă modificări importante ale aspectului Lunii, ci doar o uşoară modificare a culorii -, umbrale, când Luna intră în conul de umbră al Terrei parţial - dând naştere unei eclipse parţiale - sau total - când tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine.

Eclipsele de Lună au loc doar în timpul fazei de Lună Plină.

Ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul României se va produce pe 28 septembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici