Elixirul tinereţii. Şoareci întineriţi fără riscul de a dezvolta boli

  • Întinerirea fără riscuri, un vis ce poate deveni realitate datorită unei terapii inovatoare anti-îmbătrânire care şterge semnele anilor prin reprogramarea celulelor.
  • Un experiment s-a făcut pe mai mulţi şoareci, care au fost întineriţi fără riscul de a dezvolta boli.
6442 afișări
Imaginea articolului Elixirul tinereţii. Şoareci întineriţi fără riscul de a dezvolta boli

Elixirul tinereţii. Şoareci întineriţi fără riscul de a dezvolta boli

Studiul a fost publicat în revista „Nature Aging” de către Institutul Salk din California, în colaborare cu compania Genentech din grupul Roche, scrie ANSA.

Pentru a da înapoi ceasul biologic, cercetătorii au folosit un cocktail de patru molecule (Oct4, Sox2, Klf4 şi cMyc, mai bine cunoscute sub numele de „factori Yamanaka") capabil să reprogrameze epigenetica celulelor, adică modificările chimice (ereditare sau dobândite ca urmare a mediului sau a stilului de viaţă) care îmbracă ADN-ul.

„Suntem încântaţi să putem folosi această abordare pe toată durata vieţii pentru a încetini îmbătrânirea la animale: tehnica este sigură şi eficientă la şoareci", spune Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Salk Institute: „pe lângă bolile legate de vârstă, această abordare poate oferi un nou instrument pentru restabilirea sănătăţii ţesuturilor şi a organismului prin îmbunătăţirea funcţiei şi rezilienţei celulelor în diferite situaţii de boală, cum ar fi bolile neurodegenerative".

În 2016, cercetătorii au testat deja „elixirul tinereţii” pe şoareci care sufereau de îmbătrânire prematură, iar mai recent au demonstrat că terapia poate accelera regenerarea musculară la şoarecii tineri. Alte grupuri de cercetare au încercat aceeaşi abordare pentru a îmbunătăţi funcţia ţesuturilor şi a organelor, cum ar fi inima, creierul şi nervul optic. Însă, numeni nu a testat până acum eficacitatea şi siguranţa terapiei în cazul utilizării pe termen lung.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Institutul Salk au administrat cocktailul de molecule unor şoareci sănătoşi cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de luni (echivalentul vârstei cuprinse între 50 şi 70 de ani la om) şi unor şoareci cu vârste cuprinse între 12 şi 22 de luni (35 şi 70 de ani la om), în timp ce un al treilea grup de şoareci cu vârste cuprinse între 25 de luni (echivalentul a 80 de ani la om) a fost tratat timp de o lună.

„Am vrut să verificăm dacă utilizarea acestei abordări pe o perioadă mai lungă de timp este sigură", spune Pradeep Reddy, cercetător la Salk Institute: „nu am constatat niciun efect negativ asupra sănătăţii, comportamentului sau greutăţii corporale".

La sfârşitul terapiei, niciunul dintre şoareci nu prezenta modificări ale celulelor sanguine, anomalii neurologice sau tumori.

Şoarecii mai bătrâni trataţi timp de o lună nu au prezentat semne de întinerire, în timp ce şoarecii trataţi timp de şapte până la zece luni şi-au îmbunătăţit atât epigenetica celulelor pielii şi rinichilor, cât şi moleculele metabolice „spion" din sânge. Cu toate acestea, efectele elixirului tinereţii nu au fost vizibile la jumătatea tratamentului, ci doar la final. Acest lucru ar putea indica faptul că factorii lui Yamanaka nu numai că opresc acele ceasului biologic, ci chiar le întorc înapoi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici