Extirparea preventivă a sânilor reduce în anumite cazuri riscul de cancer

Ablaţia preventivă a sânilor şi a ovarelor reduce riscul de cancer şi riscul de deces pentru femeile ce prezintă o mare predispoziţie genetică pentru această maladie, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

202 afișări
Imaginea articolului Extirparea preventivă a sânilor reduce în anumite cazuri riscul de cancer

Extirparea preventivă a sânilor reduce în anumite cazuri riscul de cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Femeile care au moştenit variaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA 2 prezintă un risc considerabil mai mare (56-84%) de a se îmbolnăvi de cancer mamar sau ovarian de-a lungul vieţii", au declarat autorii acestui studiu.

Studiul, efectuat pe 2.482 de femei prezentând variaţii genetice, a fost efectuat în 22 de centre de cercetări medicale din Statele Unite şi din Europa între anii 1978 şi 2008, anumite participante fiind monitorizate până în 2009.

Cercetătorii au descoperit astfel că femeile cu aceste mutaţii genetice şi care au suportat o masectomie profilactică au eliminat total riscul de apariţie a unor tumori canceroase de-a lungul primilor trei ani de monitorizare medicală.

Prin comparaţie, în grupul de control - alcătuit din femei prezentând această predispoziţie genetică dar care nu au apelat la ablaţia preventivă a sânilor - 7% dintre paciente au dezvoltat un cancer mamar în aceeaşi perioadă de monitorizare.

Participantele la studiu care prezentau o variaţie a genelor BRCA1/ BRCA2 şi care au apelat la ablaţia ovarelor şi a trompelor uterine, dar care şi-au păstrat uterul (salpingo-ovarectomie), au redus la zero riscul de apariţie a unui cancer ovarian de-a lungul primilor şase ani de monitorizare.

Comparativ cu femeile care nu au efectuat o salpingo-ovarectomie, femeile care au făcut această operaţie au beneficiat de o scădere cu 10% a riscului de deces.

Până la 20% dintre cazurile de cancer mamar şi ovarian sunt provocate de anumite variaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici