Femeia care poate mirosi boala Parkinson: Descoperirea întâmplătoare care uimeşte cercetătorii - FOTO

O femeie din Scoţia ar putea revoluţiona modul în care este diagnosticată boala Parkinson, după ce oamenii de ştiinţă au confirmat că aceasta poate identifica această maladie prin intermediul mirosului.

1411 afișări
Imaginea articolului Femeia care poate mirosi boala Parkinson: Descoperirea întâmplătoare care uimeşte cercetătorii - FOTO

Femeia care poate mirosi boala Parkinson. Descoperirea întâmplătoare care uimeşte cercetătorii (Imagine: captura video)

Totul a început când soţul lui Joy Milne a fost diagnosticat cu Parkinson la vârsta de 45 de ani. Bărbatul lucrase ca anestezist şi a murit în luna iunie a acestui an, la vârsta de 65 de ani, relatează BBC

Joy Milne a observat însă că ceva s-a schimbat la partenerul ei cu mult înainte ca el să fie diagnosticat,  mai precis cu şase ani înainte. "Modul în care mirosea s-a schimbat şi părea greu de descris. Nu s-a întâmplat dintr-o dată, a fost foarte subtil - avea un miros care semăna cu cel de mosc", a declarat femeia. 

Joy a făcut legătura dintre acest amănunt şi boala de care a suferit soţul ei după ce s-a înscris într-o fundaţie destinată ajutorării celor diagnosticaţi cu Parkinson din Marea Britanie, unde a cunoscut oameni cu acelaşi miros specific. 

Într-una dintre discuţiile de la centru a menţionat acest lucru oamenilor de ştiinţă, iar aceştia au fost intrigaţi. La scurt timp după, Universitatea Edinburgh a decis să o testeze şi rezultatele au fost surprinzător de precise.

Doctorul Tilo Kunath, care lucrează ca cercetător în domeniul Parkinson la şcoala de ştiinte biologice de la Universitatea Edinburgh, a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă cu care Joy a vorbit.

"Prima dată când am testat-o pe Joy am recrutat şase persoane cu maladia Parkinson şi şase fără. Toţi au trebuit să poarte un tricou alb pentru o zi, apoi am luat tricourile şi le-am pus în pungi sigilate şi numerotate. Joy a trebuit să miroasă fiecare tricou în parte şi să spună dacă purtătorul are sau nu Parkinson. Surprinzător, Joy a identificat corect 11 din 12 tricouri. Am fost impresionat. I-a recunoscut pe toţi cei şase bolnavi, iar despre unul dintre cei sănătoşi Joy a susţinut cu tărie că suferă de această maladie. Opt luni mai târziu bărbatul m-a informat că a fost diagnosticat cu acestă boală. Deci practic, acurateţea preciziei ei a fost de 12 din 12 ", a povestit omul de ştiinţă.

"Acest lucru ne-a impresionat şi am decis să investigăm conexiunea dintre aceste modificări şi Parkinson", a adăugat el. Cercetătorii speră să poată identifica "semnătura moleculară" a acestui miros, ceea ce ar uşura enorm modalitatea de diagnosticare care nu s-a schimbat considerat din 1817, când doctorul James Parkinson a descris şi identificat maladia care îi poartă numele. 

Peste 6 milioane de oameni sunt afectaţi de Parkinson la nivel mondial. În prezent nu există niciun tratament care să poată vindeca boala şi nicio metodă de diagnoză timpurie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici