Femeile între 25 şi 64 de ani, testate periodic pentru prevenirea cancerului de col uterin

Programul de screening al cancerului de col uterin constă în prevenţia secundară a maladiei prin testarea periodică, la un interval de trei ani, prin metoda Babeş-Papanicolau, a femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, potrivit unui proiect al MS pentru prevenirea precoce a bolii oncologice.

163 afișări
Imaginea articolului Femeile între 25 şi 64 de ani, testate periodic pentru prevenirea cancerului de col uterin

Femeile între 25 şi 64 de ani, testate periodic pentru prevenirea cancerului de col uterin

Potrivit referatulul de aprobare a proiectului de Ordin privind normele metodologice de organizare şi desfăşurare a screening-ului în cancerul de col uterin, maladia reprezintă a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15 şi 45 ani la nivelul Uniunii Europene, după cancerul mamar. În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 15.000 de decese.

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin 29,9 la 100.000 de femei, cât şi a ratei mortalităţii datorate acestui tip de cancer - 12,06 la 100.000 de femei, care este de 2 - 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrala şi de Est şi de şase ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene.

Totodată, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România - după cancerul de sân şi prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de vârstă 25 - 44 de ani, constituind o problemă de sănătate publică cu importante costuri sociale.

Neoplasmul de col uterin este prototipul bolii oncologice prevenibile, atâta timp cât aproape toate cazurile pot fi depistate în stadiul preinvaziv dacă screening-ul populaţiei feminine este efectuat corect şi complet.

Implementarea unor programe de screening populaţional a condus la scăderea mortalităţii prin această afecţiune cu până la 80 la sută în unele ţări europene, ca de exemplu în Finlanda. În acest context, se impune şi în România măsura de prevenţie a cancerului de col uterin prin implementarea la nivel naţional a unui program de screening, potrivit iniţiatorilor proiectului.

Programul vizează identificarea, mobilizarea şi informarea populaţiei feminine eligibile, efectuarea testelor de depistare precoce, inclusiv retestarea la nevoie, cât şi efectuarea unor teste suplimentare (colposcopie, testare HPV, biopsie) pentru cazuri selecţionate conform metodologiei de program.

Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea şi desfăşurarea screening-ului în cancerul de col uterin, prevede că desfăşurarea activităţilor de screening pentru cancerul de col uterin se realizează în cadrul Programului naţional de depistare precoce activă a afecţiunilor oncologice, ca sub-program multianual finanţat de către Ministerul Sănătăţii şi implementat în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale, publici sau privaţi, acreditaţi să participe în programul de screening.

Programul de screening al cancerului de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii trei ani.

Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile trei examene citologice Babeş-Papanicolau normale.

Instituţii şi structuri implicate în programul de screening de cancer de col uterin sunt Comisia Naţională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNP-CC), organizată la nivelul Ministerului Sănătăţii, două Unităţi de Management pentru screeningul cancerului de col uterin (UM-SCC), organizate în cadrul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (Unitatea Coordonatoare de nivel Naţional pe zonele de sud şi est) şi Institutului Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca (Unitatea Coordonatoare de nivel Naţional pe zonele de nord si vest), cât şi 42 Centre Judeţene pentru Managementul screening-ului de cancer de col uterin (CJM), corespunzătoare fiecărui judeţ, în cadrul instituţiilor desemnate de către Ministerul Sănătăţii, coordonate de Unităţile Management.

Astfel, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" coordonează CJM din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca coordonează CJM din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

De asemenea, programul mai prevede informarea şi instruirea personalului medical implicat în desfăşurarea screening-ului în cancerul de col uterin, dezvoltarea sistemului informaţional unitar de suport pentru urmărirea şi înregistrarea datelor, realizarea şi menţinerea registrului de displazii, cât şi monitorizarea şi evaluarea activităţilor de screening.

Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS) a fost supus, marţi, dezbaterii publice, propunerile de modificare putând fi făcute până în 25 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici