Femeile la menopauză care iau medicamente contra colesterolului prezintă un risc crescut de diabet

Femeile aflate la menopauză care iau statine - medicamente contra colesterolului, precum Lipitor şi Crestor - prezintă un risc crescut de declanşare a diabetului, potrivit unui studiu publicat luni, în ediţia online a Archives of Internal Medicine.

1501 afișări
Imaginea articolului Femeile la menopauză care iau medicamente contra colesterolului prezintă un risc crescut de diabet

Femeile la menopauză care iau medicamente contra colesterolului prezintă un risc crescut de diabet (Imagine: shutterstock)

Autorii acestui studiu au analizat datele medicale provenind de la diverse studii realizate până în anul 2005 pe un eşantion de 153.840 de femei care nu sufereau de diabet, a căror vârstă medie era de 63 de ani.

Rezultatele au relevat apariţia a 10.242 de cazuri noi de diabet la femeile care iau anumite statine, fapt care i-a determinat pe cercetători să afirme că există o anumită legătură între creşterea riscului de diabet şi administrarea unor medicamente contra colesterolului.

Această legătură, care există pentru toate grupele de statine, a continuat să existe şi după ce oamenii de ştiinţă au eliminat ceilalţi factori de risc care declanşează diabetul, precum vârsta, rasa şi Indicele de masă corporală, au explicat savanţii de la Mayo Clinic din statul american Minnesota, autorii studiului.

Savanţii americani consideră că este necesar să se aprofundeze această chestiune medicală.

"Legătura dintre statine şi declanşarea diabetului nu a fost definită în mod specific şi merită o mai mare atenţie pe viitor, ţinând cont de administrarea pe scară largă de statine în rândul populaţiei de vârsta a treia", au declarat cercetătorii americani.

Astfel, studiile viitoare, ce vor fi realizate pe femei şi pe bărbaţi, de rase şi etnii diferite, vor permite clarificarea chestiunii referitoare la riscul de diabet în funcţie de administrarea de statine, iar gestionarea acestui risc va fi benefică pentru optimizarea terapiilor viitoare.

Savanţii americani consideră că este inutil totuşi să se modifice recomandările actuale referitoare la administrarea pentru non-diabetici, întrucât statinele permit contracararea consecinţelor cardiovasculare negative cauzate de diabetul de tipul 2 la adulţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici