Flori cu parfumul "personalizat"

Oamenii de ştiinţă pot de acum înainte să ofere florilor un miros pe care nu l-au avut în trecut sau să îndulcească parfumul acestora, prin manipularea genelor acestor plante.

144 afișări
Imaginea articolului Flori cu parfumul "personalizat"

Flori cu parfumul "personalizat", prin manipulare genetică (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida (SUA) a descoperit genele esenţelor chimice care definesc parfumul unei flori, deschizând astfel calea pentru punerea la punct a unor noi metode de "modificare" a compuşilor unei arome.

"Timp de mulţi ani, cultivatorii s-au concentrat asupra aspectului florii, asupra mărimii şi culorii ei şi asupra duratei ei de înflorire, ignorând însă parfumul ei", a explicat David Clark, profesor de horticultură la Universitatea din Florida.

În viitor, cultivatorii vor putea crea o multitudine de arome sau chiar să obţină flori complet inodore, au explicat cercetătorii americani.

Timp de peste 10 ani, David Clark şi colegii săi au analizat genele a peste 8.000 de flori şi au descoperit că gena parfumului de trandafir este aceeaşi cu cea care conferă tomatelor un gust agreabil.

Prin manipularea acestei gene, cercetătorii au reuşit deja să creeze tomate cu o savoare superioară şi trandafiri cu un miros mai puternic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici