Foametea mondială ar putea deveni istorie

Conform specificaţiilor Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA), oamenii din ţările în curs de dezvoltare vor avea acces mult mai uşor la hrană, iar astfel nivelul foametei ar putea scădea în decursul următoarei decade.

4351 afișări
Imaginea articolului Foametea mondială ar putea deveni istorie

Foametea mondială ar putea deveni istorie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conform noului proiect de dezvoltare, scăderea preţurilor hranei şi creşterea veniturilor ar putea îmbunătăţi siguranţa alimentară în 76 de ţări cu venituri medii. În ţările în curs de dezvoltare, 17% din populaţie nu are acces la necesarul hrană, dar până în 2026 procentajul ar trebui să scadă la 6%, potrivit Descoperă.

Declinul este ameţitor, reflectând o scădere de 59% din mulţimea de oameni care nu are destulă hrană. Nivelul foametei ar putea scădea, de la 609 milioane de oameni în 2016, la 251 de milioane până la sfârşitul decadei.

USDA aduce la cunoştinţă faptul că aceste proiecţii se bazează pe condiţiile economice din prezent, preţul curent al alimentelor şi veniturile actuale, orice fluctuaţie ar putea schimba siguranţa alimentară din viitor.

Cifrele prezente oferă motive pozitive asupra scăderii nivelului de foamete, cel mai important aspect este scăderea preţurilor la cereale, care constituie cea mai mare parte din dieta alimentară a celor 76 de ţări în curs de dezvoltare, pe care le-au analizat cercetătorii. Conform predicţiilor USDA, preţul porumbului ar putea scădea drastic cu aproximativ 1,6% în fiecare an. Preţul grâului şi al orezului, de asemenea, ar putea scădea cu o rată anuală de 1,3%

Potrivit Descoperă, predicţiile USDA se bazează pe cantitatea zilnică necesară de 2.100 de calori per persoană. Practic, prin creşterea veniturilor şi scăderea preţurilor la alimente, un număr mult mai mare de persoane ar putea atinge ţinta minimă de calorii pe zi. Pe regiuni, Asia are cele mai multe şanse de îmbunătăţire a nivelului de hrană cu o scădere de la 13,2% la 2,4% până în 2026.

Această scădere se datorează Indiei, care are preţuri mici la alimente şi un venit pe cap de locuitor care creşte cu 7% în fiecare an.

Se preconizează că securitatea alimentaţiei va fi îmbunătăţită şi în America Latină şi Caraibe, însă în zona Africii Subsahariene procentul foametei este de 45%, iar cercetătorii nu au prea multe speranţe pentru această zonă. Previziunile realizate de USDA prezintă progresul pe care omenirea îl face în cadrul foametei mondiale.

Acum un an, Naţiunile Unite (UN) din America au prezentat un raport al stării securităţii alimentelor ale lumii, estimând faptul că 800 de milioane de oameni nu primesc necesarul zilnic de hrană.

Pentru a realiza previziunile propuse trebuie luaţi în calcul mai mulţi factori: creşterea veniturilor, evitarea scumpirii alimentelor şi a altor mărfuri, în timp ce trebuie controlate alte forme de instabilitate, de la conflictele umane până la fenomenele meteo extreme. Dacă aceşti factori vor fi îmbunătăţiţi, ar putea creşte nivelul de trai al multor persoane.

,,Bărbaţii, femeile şi copiii au nevoie de nutrienţii din mâncare în fiecare zi, pentru a avea un viitor prosper. Minţile şi corpurile sănătoase sunt fundamentale pentru creşterea economică, această creştere poate face ca foametea să fie istorie'', a declarat directorul World Food Programme, Ertharian Cousin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici