Impulsurile electrice aplicate într-o anumită zonă a creierului, eficiente împotriva depresiei

Impulsurile electrice aplicate în fiecare zi asupra unei anumite zone a creierului pot vindeca de depresie anumite persoane care au încercat fără succes mai multe tipuri de medicamente antidepresive, potrivit unui studiu publicat în Archives of General Psychiatry.

444 afișări
Imaginea articolului Impulsurile electrice aplicate într-o anumită zonă a creierului, eficiente împotriva depresiei

Impulsurile electrice aplicate într-o anumită zonă a creierului, eficiente împotriva depresiei (Imagine: Mediafax Foto)

The Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite s-a pronunţat în favoarea implementării acestui tratament, intitulat "Transcranial magnetic stimulation" (TMS), în 2008, pe baza datelor furnizate de compania care l-a pus la punct.

În ciuda avizului favorabil al FDA, mulţi medici au rămas însă foarte sceptici în ceea ce priveşte eficienţa tratamentului TMS.

"Acest studiu ar trebui să pună capăt polemicilor despre eficienţa TMS împotriva depresiei", a declarat medicul Mark George de la Centrul medical universitar din Carolina de Sud, principalul autor al studiului.

"Acum putem continua să lucrăm pentru a îmbunătăţi TMS şi să concepem o nouă clasă de tratamente bazate pe stimularea electrică pentru alte tipuri de afecţiuni psihiatrice", a adăugat cercetătorul american.

Acest tratament reactivează circuitele cerebrale care influenţează starea de dispoziţie, vizând partea stângă a creierului, cu o bobină electromagnetică ce emite 3.000 de impulsuri într-o şedinţă de 37,5 minute.

TMS poate fi efectuat în condiţii de siguranţă în cabinetele medicilor şi are mai puţine efecte secundare în comparaţie cu un alt tip de stimulare a creierului - şocurile electrice.

Cercetătorii au realizat acest studiu pe 190 de pacienţi, tratându-i pe jumătate dintre aceştia cu TMS, iar pe cealaltă jumătate cu un dispozitiv ce simula TMS, în fiecare zi, timp de trei săptămâni, în şedinţe de 37,5 minute.

La sfârşitul experimentului, 14% din voluntarii din primul grup (TMS) au învins depresia. În al doilea grup, procentul de reuşită a fost de 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici