În cât timp putem produce medicamente pentru Covid-19 în România?

  • România ar putea produce medicamente pentru Covid-19 în câteva luni.
  • România are capacitatea şi know-how-ul pentru a produce medicamente pentru Covid-19
  • Doar medicamentele pentru Covid-19 cu formulă generică pot fi produse în România
7751 afișări
Imaginea articolului În cât timp putem produce medicamente pentru Covid-19 în România?

În cât timp putem produce medicamente pentru Covid-19 în România?

România ar putea produce medicamente pentru Covid-19 în câteva luni, spun producătorii de medicamente. Au început deja discuţii între producătorii de medicamente şi autorităţei pentru a se studia această pistă.
 
Capacitate avem, trebuie să aducem materie primă şi să dezvoltăm o formulă, capacitate nu ducem lipsă. Avem know-how şi lucrez cu Ministerul şi Agenţia să vedem dacă găsim o soluţie", a declarat pentru Mediafax Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Medicamentelor Generice din România. 
 
În acest moment, din medicamentele incluse în protocolul de tratament al bolnavilor de Covid-19, doar paracetamolul este şi poate fi fabricat în România. Atunci când boala se agravează, ea este tratată cu medicamente de import. 
 
La nivel european există capacitatea de producţie a acestor medicamente şi, din câte am înţeles deocamdată, există şi stocurile necesare pentru a face faţă, cel puţin în acest moment", spune Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. 
 
Înainte de a trece la producţie, fabricile de medicamente din România trebuie să parcurgă mai multe etape.
 
Tipurile acestea de medicamente sunt foarte greu de produs, mai ales cele care sunt sub protecţia prevederilor. Cele care s-au genericizat pot fi fabricate de către producători români, dar este necesară adaptarea proceselor de fabricaţie, a liniilor de producţie şi este necesară aprobarea acestor medicamente de către Agenţia Naţională a Medicamentului. Sunt nişte proceduri administrative şi nişte etape care trebuie parcurse, care chiar şi în ipoteza în care s-ar merge cu maximă celeritate nu s-ar putea pune astfel de medicamente pe piaţă mai devreme de şase luni", a mai spus Dan Zaharescu.
 
În condiţiile în care ţara noastră s-ar pune la punct cu producerea acestor medicamente, va trebui să fie găsită materia primă pentru producerea lor. Pandemia de Covid-19 creează dificultăţi de producţie şi de aprovizionare la nivel mondial.
 
Substanţele active nu se regăsesc în România şi nu se pot cumpăra în România, ele trebuie să fie cumpărate de undeva din afară. Or, trebuie să fie disponibile pentru comercializare pe pieţele internaţionale. Şi aici iarăşi, ţinând cont de situaţia creată, este posibil ca livrările de substanţă activă să nu poată să fie făcute în termen foarte scurt", adaugă preşedintele ARPIM.
 
România a primit tratament cu un medicament antiviral aprobat în infecţia HIV şi folosit şi pentru Covid-19 pentru 8000 de pacienţi. Folosit în formele grave ale bolii, acest tratament poate fi suficient pentru perioada următoare. Producătorii de medicamente atrag însă şi ei atenţia că toate medicamentele pentru Covid-19 sunt folosite experimental. 
 
Nu s-a dovedit ştiiinţific că sunt eficiente aceste medicamente, dar sunt nişte rezultate din studii clinice promiţătoare", a explicat şi Dragoş Damian. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici