În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic - Mediafax

În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic

Pronosticul pacienţilor cu boală coronariană a fost îmbunătăţit de progresele înregistrate în tratamentele cardiovasculare, totuşi aceasta rămâne prima cauza de mortalitate, în România decedând zilnic prin infarct miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate la congresul de cardiologie

1328 afişări
Imaginea articolului În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic

În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată căboala coronariană vă rămâne tot principala cauză de decespentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută dinmortatitalitea generală, înaintea celor provocate de cancer,accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice, a spus RoxanaHuştiu, manager compania Servier, în conferinţa organizată cuocazia celui de-al 49-lea Congres Naţional de Cardiologie organizatla Sinaia, în perioada 7-9 octombrie.

În 2010, aproape 30 la sută dintre pacienţii cuinsuficienţă coronariană prezintă risc de mortalitate de trei orimai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor lapatru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinterneazăla trei luni de la primul episod, a adăugat medicul.

Numai în Statele Unite ale Americii, la fiecare 26 de secundecineva suferă de un eveniment coronarian, de exemplu infarctmiocardic şi la fiecare minut cineva moare din această cauză. ÎnRomânia, datele statistice arată că la sfârşitul anului 2006 erauînregistraţi aproape un milion de pacienţi cu boală coronarianăischemică, a mai spus Huştiu.

Principală cauză de îmbolnăvire este reprezentată deafectarea stratului interior al arterelor coronare, legată deanumiţi factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arterialăridicată, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitateaşi alţi factori incluzând sexul, etnia şi istoricul familial deboală coronariană.

Arterele coronare se întăresc şi se strâmtează, iar aceastăconduce la diminuarea fluxului sanguin care aduce oxigen cătrecelulele musculare ale inimii şi cauzează astfel ischemie (lipsă deoxigen). Această se poate manifesta prin angină pectorala (durerelocalizată de obicei la nivel toracic, precordial). Dacă una dinarterele coronare se blochează complet, întreagă secţiune amuşchiului inimii (deservită de arteră) este privată de oxigen şimoare, rezultând infarctul miocardic acut (IMA) sau atacul decord.

Totuşi problema cheie este aceea că boală coronariană ischemicăeste o boală progresivă şi silenţioasă la început, care trecedeseori neobservată până când primele simptome ale ischemiei sauinfarctul miocardic apar.

Riscul unui atac de cord şi a morţii din această cauzăeste foarte ridicat la pacienţii cu boală coronariană ischemicăcare au un ritm cardiac accelerat (frecvenţă cardiacăcrescută). Frecvenţă cardiacă este un determinant major alconsumului de oxigen şi poate precipita majoritatea episoadelorischemice, atât simptomatice (dureroase), cât şi silenţioase. Înconsecinţă, scăderea frecvenţei cardiace la pacienţii cu boalăcoronariană ischemică reduce nevoia de oxigen a inimii şi poateavea efecte benefice semnificative în reducerea evenimentelorcardiovasculare.

Managementul curent al bolii coronariane ischemice are douăobiective principale şi anume reducerea simptomelor dureroase(anginei) şi reducerea riscului de evenimente coronariene (infarctmiocardic, spitalizare pentru insuficienţă cardiaca) şi prelungireavieţii.

Modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenireabolii coronariane ischemice.

Dintre medicamente, betablocantele şi blocanţiicanalelor de calciu sunt printre opţiunile curente pentru scădereafrecvenţei cardiace şi reducerea simptomelor. Aspirina,statinele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei şibetablocantele sunt prescrise pentru prevenirea evenimentelorcoronariene.

Potrivit medicului, în pofida modificării stilului de viaţă, aopţiunilor curente de tratament şi a tehnicilor chirurgicale,bolile cardiovasculare rămân o problemă şi de aceea este nevoie detratamente de prevenire a lor noi şi eficiente.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici