Încălzirea globală ucide viaţa din oceane

Numărul zonelor oceanice în care nivelul de oxigen este deficitar ar putea creşte de zece ori din cauza încălzirii globale, viaţa peştilor şi a crustaceelor fiind astfel în pericol, au anunţat cercetătorii danezi într-un studiu apărut în revista Nature Geoscience.

350 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală ucide viaţa din oceane

Încălzirea globală ucide viaţa din oceane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea temperaturilor provocată de emisiile de gaze cu efect de seră va accelera procesul de dezoxigenare a unor porţiuni vaste din oceanele lumii, fapt care "ar creşte frecvenţa şi gravitatea unor fenomene, precum dispariţia peştilor şi crustaceelor, aşa cum se întâmplă deja în largul coastelor statului Oregon sau în Chile", a declarat Gary Shaffer, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al studiului.

Cercetătorii au folosit un program pe computer pentru calcularea efectelor emisiilor de gaze asupra mediului, în următorii 100.000 de ani.

Specialiştii au descoperit că o creştere a temperaturilor va conduce la o scădere a nivelului de oxigen în apele oceanice de suprafaţă şi, implicit, la o reducere a solubilităţii acestor gaze cu efect de seră în apa marină.

"Zonele lipsite de oxigen din cauza încălzirii globale vor rămâne astfel timp de mii de ani, fenomenul având un impact negativ asupra pescuitului şi ecosistemelor pentru o lungă perioadă de timp", a explicat Shaffer.

Dacă această creştere a temperaturilor va restrânge circulaţia curenţilor oceanici la nivel planetar, aşa cum indică rezultatele acestui studiu, "zonele slab oxigenate se vor întinde atât la suprafaţă, cât şi în adâncime", iar apele oxigenate de la suprafaţă vor fi direcţionate către profunzimile oceanelor.

Acest fenomen de scădere a concentraţiei de oxigen din oceane s-a aflat la originea marilor extincţii care au avut loc în istoria planetei, precum cea de la sfârşitul permianului, în urmă cu 250 de milioane de ani.

Citeşte şi:

Anotimpurile încep mai devreme cu două zile faţă de acum 60 de ani

Gheţarii din munţi ar putea să dispară până în 2050

Oraşele vopsite în alb ar putea diminua efectele încălzirii globale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici