Inelele planetei Saturn ar putea fi mai vechi decât s-a crezut iniţial

Inelele care înconjoară planeta Saturn ar putea fi mai vechi şi mai masive decât s-a crezut anterior, având o vechime de câteva miliarde de ani, conform cercetătorilor de la University of Colorado, transmite Reuters.

220 afișări
Imaginea articolului Inelele planetei Saturn ar putea fi mai vechi decât s-a crezut iniţial

Inelele planetei Saturn ar putea fi mai vechi decât s-a crezut iniţial

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate la European Planetary Science Congress din Germania.

Deoarece inelele planetei Saturn sunt curate şi luminoase, unii cercetători consideră că acestea sunt mult mai tinere comparativ cu planeta Saturn, cel mai probabil ele având circa 100 de milioane de ani. Cu toate acestea, studii recente arată că aceste inele sunt mai masive decât s-a crezut iniţial.

"Deoarece sunt înceţoşate, estimările anterioare privind masa inelelor sunt incorecte. Dacă au o masă mai mare, ele pot fi mai vechi şi să apară, în continuare, luminoase", a declarat Larry Esposito, unul dintre cercetători.

Inelele care înconjoară planeta Saturn sunt cele mai spectaculoase din sistemul nostru solar, fiind deosebite de cele care înconjoară planetele Jupiter, Uranus şi Neptun.

Astfel, există o dezbatere ştiinţifică privind originea inelelor luI Saturn. Una dintre ideile vehiculate în acest sens este accea conform căreia materialul din care sunt acestea compuse este format în urma coliziunii sateliţilor care orbitează în jurul acesteia. O altă teorie vehiculată este cea conform căreia inelele s-au format în acelaşi timp cu planeta Saturn şi sunt compuse din acelaşi material care a creat planeta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici