Insectele, potenţiale arme ale terorismului ecologic

Insectele, care pot răspândi boli şi distruge recolte cu o viteză devastatoare, pot fi folosite ca arme în terorismul ecologic, avertizează Jeffrey A. Lockwood, profesor la Universitatea din Wyoming, într-un editorial publicat de cotidianul The Times, în ediţia electronică.

476 afișări
Imaginea articolului Insectele, potenţiale arme ale terorismului ecologic

Insectele, potenţiale arme ale terorismului ecologic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Insectele sunt unele dintre cele mai ieftine şi distructive arme disponibile teroriştilor în prezent şi una dintre cele mai ignorate. Ele se strecoară uşor peste graniţe, se reproduc repede şi pot răspândi boli şi distruge recolte cu o foarte mare viteză.

După Primul Război Mondial, nu armatele adverse, ci tifosul, provocat de păduchi, a îmbolnăvit 30 de milioane de persoane şi a ucis cinci milioane. În cel de-al Doilea Război Mondial, francezii şi germanii au răspândit gândaci de Colorado pentru a distruge recoltele inamicului, iar militarii japonezi au ucis peste 400.000 de chinezi, răspândind purici infectaţi cu ciumă şi muşte purtând virusul holerei.

În timpul Războiului Rece, armata americană a creat un plan de producere a 100 de milioane de ţânţâri infectaţi cu virusul "febrei galbene" pe lună, vizând obiective vulnerabile din Uniunea Sovietică şi teritoriile aliaţilor săi.

Potrivit experţilor de apărare biologică, un terorist cu provizii în valoare de doar 100 de dolari, câteva instrucţiuni simple şi un bilet de avion ar putea introduce în Statele Unite sau altă ţară vizată, fără să fie prins, virusul febrei "Rift Valley", boală descoperită în 1931, care poate afecta sistemul nervos la om, fiind potenţial letală.

În termeni economici, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au dus la pierderi directe de 27, 2 miliarde de dolari. Gândacul asiatic cu antene lungi, care a ajuns în 1996 în Statele Unite, împreună cu alt gândac provenit din Asia (emerald ash borer) şi găsit în 2002 au potenţialul de a distruge păduri în valoare de peste 700 de miliarde de dolari, potrivit Departamentului american pentru Agricultură.

Soluţia ar reprezenta-o investiţii sporite în sănătatea publică şi în sisteme medicale umane şi de agricultură performante, care ar putea face faţă ameninţărilor legate de boli şi insecte, chiar în lipsa unor terorişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici