Institutul Clinic Fundeni a realizat 300 de transplanturi de celule stem la adulţi şi copii

Institutul Fundeni a marcat vineri realizarea a 300 de transplanturi de celule stem la copii şi adulţi şi, chiar dacă cifra este mult sub media unor centre similare din Europa, programul susţinut de ministrul Sănătăţii vizează realizarea unei bănci de celule şi a unui centru de internare de zi.

842 afișări
Imaginea articolului Institutul Clinic Fundeni a realizat 300 de transplanturi de celule stem la adulţi şi copii

Institutul Clinic Fundeni a realizat 300 de transplanturi de celule stem la adulţi şi copii (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în 2000, prima operaţie de acest gen fiind realizată în 2001. În ultimul deceniu au fost realizate 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, dintre care 13,5 la sută la copii şi 86,5 la sută la adulţi.

Din 1 ianuarie 2011 şi până în mai au fost realizate 40 de astfel de intervenţii, a declarat profesorul Dan Coliţă, autorul primului transplant medular din Capitală. Din totalul transplanturilor efectuate,15% sunt allotransplanturi de celule stem hematopoietice şi 85% sunt autotransplanturi, rata de supravieţuire fiind de 80%.

Aproape 30% dintre bolnavi fac transplant în străinătate, apoi vin la Institutul Fundeni pentru evaluare şi tratament.

Mortalitatea legată de procedură este sub 5% pentru autogrefă şi mai mică de 20% pentru allogrefa. Au fost obţinute remisiuni complete de boală la 5 ani în pondere cuprinsă între 40% şi 60% (în funcţie de tipul bolii transplantate).

În intervalul 2001-2011 au fost efectuate atât autotransplanturi cât şi transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali genoidentici), iar numărul procedurilor a crescut de la un an la altul, prima suta de transplanturi fiind efectuată în primii şapte ani de activitate ai centrului (iunie 2001- mai 2008), iar următoarele 200 în trei ani, respectiv iunie 2008 - mai 2011, cu o medie de câte 100 de transplaturi în fiecare an şi jumatăte, a adăugat Alina Tănase.

În clinică sunt realizate autotransplanturi, cât şi transplanturi allogenice. Autotransplantul reprezintă folosirea celulelor stem proprii ale pacientului în refacerea tuturor elementelor sangvine, după administrarea de citostatice în doze mari. Citostaticele omoară celulele bolnave, dar şi pe cele sănătoase. "Autotransplantul nu vindecă, ci este o şansă la terapie, remisiunea întinzându-se pe o perioadă lungă de timp", a explicat medicul hematolog Alina Tănase, directorul medical al Institutului.

Transplanturile allogenice, cea de-a doua tehnică folosită, se fac cu grefe recoltate de la donatori înrudiţi, care sunt compatibili cu bolnavii. "Transplanturile allogenice sunt mai complicate decât autotransplanturile, din cauză că intervin reacţii imune ale organismului faţă de celulele stem străine", a mai spus Alina Tănase.

Mangerul Institututului Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban, a mulţumit ministrului Sănătăţii pentru susţinere şi a precizat că în spital sunt colective excepţionale, care realizează intervenţii de mare complexitate. Ea a mai spus că în curând va fi deschisă secţia de spitalizare de zi a Centrului de Hematologie şi Transplant Medular şi va fi inaugurată banca de celule stem.

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila, prezent la aniversarea celor 300 de transplanturi de celule stem, a felicitat colectivul institutului care, în pofida unor situaţii financiare mai dificile, continuă să realizeze intervenţii de top.

"Sunt mai multe colective de excepţie în institut. Am alocat pentru oncologie 150 de milioane lei, din care 110 milioane lei pentru dotarea cu aparatură şi 42 milioane lei pentru reabilitarea secţiilor. De asemenea, 26,5 milioane lei vor fi alocaţi pentru reabilitarea şi dotarea băncii de ţesuturi umane şi celule stem din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Alte opt milioane lei au fost alocaţi pentru Registrul naţional al donatorilotr voluntari de celule stem. Programul naţional de transplant are alocat în 2011 în total 140 milioane lei", a conchis ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici