Inteligenţa artificială a descoperit că răsucirea vaselor oculare ar putea provoca hipertensiune arterială

  • Inteligenţa artificială (AI) a descoperit că răsucirea vaselor oculare ar putea cauza hipertensiune arterială şi boli de inimă.
  • Metoda ar putea fi utilizată în cadrul controalelor oftalmologice de rutină pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta această afecţiune.
5096 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială a descoperit că răsucirea vaselor oculare ar putea provoca hipertensiune arterială

Inteligenţa artificială a descoperit că răsucirea vaselor oculare ar putea provoca hipertensiune arterială

Cercetările conduse de oamenii de ştiinţă de la St George's, Universitatea din Londra, au descoperit 119 zone din genom (setul complet de ADN) care ajută la determinarea dimensiunii şi formei vaselor de sânge din spatele ochiului.
 
Potrivit studiului, o creştere a răsucirii acestor vase de sânge ar putea provoca hipertensiune arterială şi boli de inimă.
 
Cercetătorii sugerează că metoda lor ar putea fi folosită ca parte a controalelor oftalmologice de rutină pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta aceste afecţiuni, potrivit Independent.
 
Profesioniştii din domeniul medical şi cercetătorii folosesc imagini ale părţii din spate a ochiului pentru a vizualiza retina şi vasele de sânge şi nervii asociaţi acesteia.
 
Oamenii de ştiinţă au arătat anterior că forma şi dimensiunea vaselor de sânge de pe retină sunt asociate cu afecţiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul şi obezitatea.
 
Dar până acum se ştia prea puţin despre modul în care genetica joacă un rol în determinarea caracteristicilor acestor vase de sânge.
 
Cercetătorii au studiat imagini ale retinei de la aproape 53.000 de persoane care au fost înscrise într-un studiu de mare amploare numit UK Biobank.
 
Aceştia au aplicat inteligenţa artificială imaginilor pentru a distinge rapid şi automat între diferitele tipuri de vase de sânge (artere şi vene) şi pentru a măsura lăţimea vaselor de sânge şi măsura în care vasele se răsucesc şi se rotesc.
 
Profesorul Christopher Owen, şeful departamentului de epidemiologie a bolilor cronice de la St George's, Universitatea din Londra, a declarat: „S-a crezut că tensiunea arterială ridicată ar putea cauza arterele răsucite, dar lucrarea noastră dezvăluie că de fapt este invers. Această informaţie genetică este o piesă vitală a puzzle-ului în înţelegerea noastră şi ar putea deschide calea pentru noi tratamente în viitor”.
 
„Imagistica retinei este deja un element de bază în optometriştii de pe strada mare. Analiza de către inteligenţa noastră artificială a acestor imagini ca parte a controalelor oftalmologice de rutină ar putea fi făcută cu uşurinţă ca parte a unui control de sănătate pentru a identifica persoanele cu risc ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială sau boli de inimă şi care au nevoie de o intervenţie timpurie”.
 
Cercetătorii au folosit o tehnică numită studiu de asociere la nivel de genom (GWAS) pentru a determina dacă există similitudini în ADN-ul persoanelor cu caracteristici similare ale vaselor de sânge.
 
Analizele au fost apoi repetate pe 5.000 de persoane care au făcut parte din studiul EPIC-Norfolk eye.
 
Împreună cu UK Biobank, cercetătorii au identificat 119 secţiuni ale genomului care sunt asociate cu caracteristicile de formă şi mărime ale vaselor de sânge din retină, mai multe decât orice studiu anterior.
 
Din cele 119 secţiuni găsite, 89 de regiuni au fost legate de răsucirea arterială.
 
Potrivit studiului publicat în PLOS Genetics, un nivel mai ridicat de răsucire a arterelor pare să fie, de asemenea, cauza tensiunii arteriale diastolice ridicate, o măsură a presiunii din artere între bătăile inimii, şi a bolilor de inimă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici