Jucătorii de şah fac mai multe greşeli atunci când poluarea aerului este ridicată - studiu

  • Experţii în şah fac mai multe greşeli atunci când poluarea aerului este ridicată, potrivit unui studiu.
  • Co-autorul lucrării spune că rezultatele au implicaţii pentru oricine trebuie să gândească intens în zone poluate.
701 afișări
Imaginea articolului Jucătorii de şah fac mai multe greşeli atunci când poluarea aerului este ridicată - studiu

Jucătorii de şah fac mai multe greşeli atunci când poluarea aerului este ridicată - studiu

Experţii au folosit modele computerizate pentru a analiza calitatea jocurilor şi au constatat că, la o creştere modestă a particulelor fine, probabilitatea ca jucătorii de şah să facă o eroare a crescut cu 2,1 puncte procentuale, iar amploarea acestor erori a crescut cu 10,8%.
 
Lucrarea, publicată în revista Management Science, a studiat performanţa a 121 de jucători de şah în trei turnee de şapte runde din Germania în 2017, 2018 şi 2019, care au cuprins peste 30.000 de mutări de şah. Cercetătorii au comparat mutările reale pe care le-au făcut jucătorii cu mutările optime determinate de puternicul motor de şah Stockfish.
 
În locurile de desfăşurare a turneelor, cercetătorii au ataşat trei senzori de calitate a aerului conectaţi la internet pentru a măsura dioxidul de carbon, concentraţiile de PM2,5 şi temperatura. Fiecare turneu a durat opt săptămâni, ceea ce înseamnă că jucătorii s-au confruntat cu o varietate de condiţii atmosferice, potrivit The Guardian.
 
Particulele fine, sau PM2,5, se referă la particule minuscule cu diametrul de 2,5 microni sau mai puţin, care sunt adesea expulzate de materiile arse, cum ar fi cele provenite de la motoarele de maşini, centralele pe cărbune, incendiile de pădure şi arzătoarele de lemn.
 
„Am constatat că, atunci când indivizii sunt expuşi la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, aceştia fac mai multe greşeli şi fac greşeli mai mari", a declarat Juan Palacios, economist la Laboratorul de urbanizare durabilă al Institutului de Tehnologie din Massachusetts şi coautor al lucrării.
 
Cercetătorii au analizat datele istorice pentru a vedea dacă descoperirile lor au fost reproduse, folosind date din 20 de ani de jocuri din prima divizie a ligii germane de şah. După ce au luat în considerare alte cauze, cum ar fi zgomotul, schimbările de temperatură şi concentraţiile de dioxid de carbon, au descoperit că poluarea aerului a fost responsabilă pentru scăderile în performanţa jucătorilor.
 
„Este o expunere pur întâmplătoare la poluarea aerului care determină performanţa acestor oameni", a declarat Palacios. „Împotriva unor adversari comparabili în aceeaşi rundă de turneu, faptul de a fi expus la diferite niveluri de calitate a aerului face o diferenţă în ceea ce priveşte calitatea mişcărilor şi a deciziilor”.
 
Leon Watson de la Chess.com a declarat că jucătorii profesionişti monitorizau deja calitatea aerului în timp ce jucau: „Evident, cogniţia este incredibil de importantă în şah şi deja unii dintre jucătorii de top, precum Magnus Carlsen şi Anish Giri, au înţeles cât de importantă este calitatea aerului. Atunci când concurează de acasă în marile evenimente din Turneul Campionilor la şah, jucătorii monitorizează acum în mod obişnuit nivelurile de CO2 şi de particule în suspensie cu ajutorul [monitoarelor de aer] şi folosesc datele pentru a crea mediul perfect pentru a juca... ca în orice sport, marjele fine sunt importante. Diferenţa poate fi marginală, dar jucătorii vor încerca în mod inevitabil să elimine orice dezavantaj competitiv”.
 
Deşi studiul s-a concentrat asupra jucătorilor de şah, autorii au spus că are implicaţii pentru oricine care trebuie să desfăşoare muncă intelectuală la locul de muncă în zone poluate.
 
Palacios a spus: „Ideea este de a oferi estimări precise factorilor de decizie politică care iau decizii dificile cu privire la curăţarea mediului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici