Lipsa vitaminei D provoacă tulburări cardiace la adolescenţi

Adolescenţii suferind de carenţe de vitamina D sunt mai expuşi în faţa riscului de a dezvolta tulburări cardiace, diabet, hipertensiune şi glicemie, potrivit unui studiu prezentat în cadrul conferinţei anuale organizată de American Heart Association.

386 afișări
Imaginea articolului Lipsa vitaminei D provoacă tulburări cardiace la adolescenţi

Lipsa vitaminei D provoacă tulburări cardiace la adolescenţi (Imagine: Mediafax Foto)

Acelaşi studiu indică faptul că adolescenţii albi au în organism, în medie, concentraţii de vitamina D de două ori mai ridicate decât tinerii de culoare şi cu 30% mai mari decât adolescenţii americani de origine mexicană.

Organismul uman produce vitamina D graţie expunerii la soare. Această vitamină este conţinută şi în anumite alimente, precum laptele, peştele şi ouăle.

Vitamina D contribuie la absorbţia calciului în oase şi la menţinerea în sânge a unei concentraţii suficiente de fosfor şi de calciu.

Ea este o vitamină care se dizolvă în grăsimi şi carenţele de vitamina D se înregistrează frecvent în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.

Adolescenţii cu cel mai scăzut nivel de vitamina D în organism sunt de patru ori mai predispuşi de a suferi de maladii cardiace, diabete şi colesterol.

Riscul de a suferi de hipertensiune creşte de 2,36 de ori, iar glicemia creşte de 2,54 ori.

Studiul a fost efectuat o echipă de medici coordonată de Jared Reis de la John Hopkins Bloomberg School din Baltimore pe un eşantion de 3.577 de adolescenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici