- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW YORK, (20.09.2014, 07:54)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea şi somnul
Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea şi somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sănătate mentală, potrivit mai multor studii.
Urmărește
6294 afișări
Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea şi somnul (Imagine: Shuttertock)
Lumina de culoare albastră face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi ei în fiecare zi. Totuşi, expunerea pe timpul nopţii la lumină albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii, informează businessinsider.com.
De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
SUA, după decizia CCR: Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor sunt lipsite de influenţe străine malefice
-
Catedrala Notre Dame va fi redeschisă astăzi. La ceremonia gradioasă vor participa lideri din zeci de ţări: Trump, Biden, Zelenski, Macron vor fi prezenţi
-
Ion Cristoiu: Nenorocirea gazetarului: Pierde timp ocupîndu-se de vremelnicie şi de vremelnici
Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul. Oamenii au început să fie expuşi unor niveluri ridicate de astfel de lumină doar în ultimii 10-20 de ani, iar acum au început să se vadă şi consecinţele.
Daunele pe care lumina albastră le poate aduce ochilor sunt semnificative şi surprinzătoare. Expunerea directă la această radiaţie poate afecta retina. Organizaţia American Macular Degeneration Foundation, care se ocupă de problemele privind degenerarea maculară, o afecţiune oftalmologică, avertizează că lumina albastră poate fi o cauză a acestei boli, care duce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele aflate în zona centrală a câmpului vizual.
Businessinsider.com precizează însă că cele mai multe studii au arătat că acest efect negativ apare atunci când sursa de lumină albastră este ţinută foarte aproape de ochi, ceea ce nu se întâmplă în mod obişnuit în utilizarea dispozitivelor electronice.
Unii experţi spun că ar putea exista o legătură între cataractă şi lumina albastră, dar este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect. Un oftalmolog american a declarat că a avut mai multe cazuri de pacienţi în jurul vârstei de 35 de ani cu o vedere înceţoşată, asemănătoare celei a bătrânilor de peste 70 de ani care suferă de cataractă. O singură astfel de raportare nu poate fi considerată însă o dovadă clară privind legătura dintre dispozitivele mobile şi cataractă, dar specialiştii cercetează ipoteza.
Expunerea la lumină albastră afectează somnul de noapte, influenţând negativ producerea de melatonină, hormonul care reglează somnul. Dimineaţa, expunerea la această lumină nu este o problemă, dar creierul ar trebui să producă melatonină când ne pregătim să dormim, iar lumina albastră afectează procesul. Probleme cu somnul sunt considerate factori importanţi în instalarea unor maladii, de la obezitate la probleme cognitive.
Problemele cu somnul şi lumina pe timpul nopţii sunt legate de un risc mărit de apariţie a cancerului, în special tumorile mamare şi cancerul de prostată. Melatonina funcţionează şi ca antioxidant, element important în lupta împotriva instalării cancerului. Totuşi, studiile nu au găsit o relaţie cauzală directă între cancer şi expunerea la lumină pe timpul nopţii şi lipsa somnului.
Lumina albastră poate afecta şi sănătatea mentală. Unele studii au arătat că persoanele cu niveluri de melatonină reduse şi ale căror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumină sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe