Mai mult de 400 de substanţe din plasticul de zi cu zi, asociate cu cancerul de sân

  • Peste 400 de substanţe chimice din obiectele din plastic pe care le folosim zilnic sunt legate de apariţia cancerului de sân, arată un nou studiu.
  • Aceşti compuşi toxici ar putea explica de ce tot mai multe femei tinere se îmbolnăvesc.
Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Mai mult de 400 de substanţe din plasticul de zi cu zi, asociate cu cancerul de sân

Mai mult de 400 de substanţe din plasticul de zi cu zi, asociate cu cancerul de sân

Substanţele periculoase, precum PFAS, ftalaţii, parabenii şi aminele aromatice, se găsesc în ambalajele alimentelor, în produsele de îngrijire personală şi în plasticul de unică folosinţă. Practic, suntem expuşi la ele aproape permanent, relatează The Guardian.

„Ştim acum că avem un set de substanţe chimice foarte îngrijorătoare pentru sân şi le putem controla mai bine prin reglementări", spune Ruthann Rudel de la Silent Spring Institute, coautoare a studiului.

Din cele peste 16.000 de substanţe chimice din plastic, cercetătorii au identificat 414 care sunt legate direct de cancerul de sân. Aceste substanţe fie provoacă tumori mamare la animale, fie afectează hormonii, fie modifică ADN-ul, fie combină toate aceste efecte.

Studiul subliniază că femeile au un risc dublu faţă de bărbaţi să primească un diagnostic de cancer înainte de 50 de ani, iar expunerea la substanţele din plastic ar putea fi o cauză importantă.

Experţii recomandă evitarea plasticului din bucătărie şi ambalajele alimentare din plastic.

„Nu trebuie să ştiţi fiecare substanţă chimică în parte. E suficient să folosiţi mai puţin plastic şi va fi bine atât pentru sănătatea voastră, cât şi pentru planetă", explică Rudel.

Deşi pericolele sunt cunoscute, plasticul rămâne prea puţin reglementat, în mare parte din cauza lobby-ului industriei petrochimice.

Totuşi, există exemple pozitive: în California, după ce ftalaţii au fost incluşi pe lista substanţelor toxice interzise, nivelul lor în sângele locuitorilor a scăzut semnificativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici