Malnutriţia în stadiul intrauterin accelerează efectul de îmbătrânire a creierului

Bebeluşii ale căror mame au fost victime ale malnutriţiei în timpul sarcinii riscă un declin cognitiv accelerat la bătrâneţe, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

109 afișări
Imaginea articolului Malnutriţia în stadiul intrauterin accelerează efectul de îmbătrânire a creierului

Malnutriţia în stadiul intrauterin accelerează efectul de îmbătrânire a creierului (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au monitorizat funcţiile cognitive ale 737 de adulţi olandezi cu vârstele cuprinse între 56 şi 59 de ani. Aproximativ 40% dintre ei au suferit de malnutriţie în stadiul intrauterin, în perioada în care Germania nazistă a impus Olandei o blocadă alimentară la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timpul acelei perioade de foamete, care a durat şase luni, raţiile alimentare zilnice au scăzut dramatic, ajungâng până la 800 de calorii.

În timp ce o reducere a aportului caloric de care beneficiază un adult poate să amâne procesul de îmbătrânire şi să crească speranţa de viaţă în cazul multor specii, "restricţiile calorice impuse înainte de naştere au o serie de efecte nefaste asupra sănătăţii psihice şi mentale, mai târziu, de-a lungul vieţii", afirmă cercetătorii olandezi.

O persoană care a suferit de malnutriţie în stadiul intrauterin are mai târziu performanţe cognitive mai slabe, iar circumferinţa craniului ei este mai mică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici