STUDIU   Mâncarea nesănătoasă, consumată în exces, poate provoca boala Alzheimer şi demenţă

Zahărul şi alţi carbohidraţi cu „glicemie ridicată”, alimentele sărate, alcoolul, carnea roşie procesată, carnea de organe, crustaceele şi berea se numără printre alimentele ce pot provoca diabet, boli cardiovasculare, cancer, obezitate, boli hepatice, dar şi boala Alzheimer.

3767 afișări
Imaginea articolului Mâncarea nesănătoasă, consumată în exces, poate provoca boala Alzheimer şi demenţă

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Studiul a fost publicat într-o nouă lucrare publicată în American Journal of Clinical Nutrition, fiind redactat de mai mulţi cercetători de la Rocky Mountain VA Medical Center din Colorado, Universitatea din Colorado, Universitatea din Boston, Universitatea din California din Los Angeles, Universitatea din Miami şi Institutul Naţional de Cardiologie din Mexic.

Cercetătorii consideră că una dintre principalele cauze ale afecţiunii neurodegenerative cronice este fructoza, un compus organic cu formula brută C₆H₁₂O₆, aparţinând clasei zaharidelor care ce se găseşte în cantitate moderată în fructe şi legume, dar în cantitate excesivă în alimentele procesate şi dulciuri, potrivit MarketWatch

Zahărul şi siropul de porumb au conţinut exagerat de fructoză şi glucoză, peste limita normală pe care o au fructele ce conţin fibre şi vitamina C, iar cercetătorii susţin că atunci când un om consumă prea multă fructoză, organismul său este păcălit să aibă constant senzaţia de foame.

Este genul de foame sezonieră care s-a petrecut în Miocenul mijlociu, când strămoşii oamenilor moderni chiar erau ameninţaţi cu extincţia din cauza secetei ce a dus la dispariţia pădurilor tropicale în masă din Africa şi reducerea surselor de hrană. 

Alimentele procesate şi dulciurile declanşează un „mecanism de supravieţuire”, provocând  reacţii ale diferitelor părţi ale corpului menite să-l facă pe om să se pregătească pentru o foamete mai presus de orice altceva, având constant poftă crescută de mâncare cu cantitate mare de carbohidraţi. 

De asemenea, organismul redirecţionează energia către părţile creierului necesare pentru a supravieţui unei foamete în aşteptare, cum ar fi cele bune pentru hrana şi ca urmare, alte părţi ale creierului primesc mai puţină energie decât au nevoie.

„[Boala Alzheimer] rezultă dintr-o neadaptare la o cale de supravieţuire evolutivă care este folosită de multe animale şi care a fost chiar esenţială pentru supravieţuirea strămoşilor noştri îndepărtaţi cu milioane de ani în urmă”, susţin cercetătorii. 

Într-un experiment, şobolanii cobai de laborator ce au fost injectaţi cu fructoză în cantitate mare au dezvoltat proteina ​​tau şi plăci de amiloid în creier, provocându-le simptome specifice demenţei.

Un alt studiu, publicat de The National News, sugerează că persoanele care consumă alimente şi băuturi ultraprocesate bogate în zahăr, grăsimi şi sare pot avea un risc mai mare de a dezvolta demenţă. 

Numărul persoanelor care trăiesc cu demenţă în Uniunea Europeană este estimat la 7.853.705.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă în rândul adulţilor în vârstă şi se estimează că 6,5 milioane de americani trăiesc cu această afecţiune neurodegenerativă, fiind a cincea cauză de deces pentru adulţii cu vârsta de peste 65 de ani şi a şaptea cauză de deces pentru toţi adulţii.

Cercetătorii au susţinut că trecerea la o dietă mai sănătoasă ar putea adăuga un deceniu la speranţa medie de viaţă a unui tânăr din Occident. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici