Medic: Ţesutul adipos, cea mai importantă sursă de celule stem. Proprietăţile acestora, similare celor din măduvă

Chirurgia regenerativă este strâns legată de ţesutul adipos, deoarece acesta conţine celule stem cu proprietăţi similare celor din măduva osoasă, fiind cea mai importantă sursă de astfel de celule, a declarat, miercuri, prof. dr. Dana Jianu, cu ocazia lansării Societăţii de Medicină Regenerativă.

1305 afișări
Imaginea articolului Medic: Ţesutul adipos, cea mai importantă sursă de celule stem. Proprietăţile acestora, similare celor din măduvă

Medic: Ţesutul adipos, cea mai importantă sursă de celule stem. Proprietăţile acestora, similare celor din măduvă (Imagine: Shutterstock)

"Regenerarea tisulară este procesul sau ansamblul de procese prin care se pot înlocui sau regenera celule sau organe, în vederea restabilirii unei funcţii normale a acestora. Chirugia regenerativă este strâns legată de ţesutul adipos, deoarece acesta conţine celule stem. Ele au aceleaşi proprietăţi ca şi celulele stem din măduva osoasă, făcând din ţesutul adipos cea mai importantă sursă de celule stem mezenchimale adulte", a declarat Jianu, la evenimentul de lansare a Societăţii de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, organizat la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simonescu" din Capitală.

Potrivit prof. dr. Jianu, procentul de celule stem mezenchimale din măduva osoasă scade cu vârsta. "În schimb, surplusul adipos la oameni, global, este în creştere, astfel încât celulele stem din acest ţesut devin o nouă speranţă, cu un număr de celule de 500 de ori mai mare la aceeaşi cantitate, comparativ cu măduva osoasă. În lume, se face cercetări ample pentru a utiliza celulele stem din ţîesutul adipos în bolile inflamatorii ale intestinului subţire şi colonului şi chiar în îmbunătăţirea funcţiei miocardului după infarct, în urologie, artopedie, precum şi în vindecarea mai rapidă a traumatismelor după accidente, în chirurgia plastică estetică", a adăugat prof. dr. Dana Jianu.

Mai mult, a spus medicul, celulele pot fi transplantate, odată cu ţesutul adipos sau de sine stătătoare, pentru corectarea diferitelor lipsuri de părţi moi în orice zonă a corpului, ameliorarea cicatricilor după arsuri vechi sau noi, anti-îmbătrânire sau după medicaţia antiretrovirală la pacienţii cu HIV/SIDA.

"Toată lumea, acum, lucrează cu celule stem - la regenerare miocardică, hepatică, musculară, piele, să poţi reface o cicatrice", a declarat, cu acelaşi prilej, preşedintele Societăţii de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, academicianul Maya Simionescu.

Potrivit acesteia, rezultatele cercetărilor care sunt în desfăşurare în prezent ar putea fi puse în practică în câţiva ani.

"Se lucrează aşa de intens încât putem să avem surpriza ca rezultatele să apară mai devreme. În cercetare, este foarte important să nu grăbeşti lucrurile până când nu le aprofundezi foarte bine, pentru că poţi să ai surpriza să nu funcţioneze", a adăugat Simionescu.

La rândul său, managerul Institutului "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus că toate descoperirile care se vor face în acest domeniu vor reprezenta viitorul medicinei.

"În momentul de faţă, noi mergem spre o medicină care este aplicată pacientului, pentru că se ştie încă din antichitate că nu există boală, ci există bolnav, iar această medicină regenerativă tocmai ia în calcul acest concept. În România, noi avem în calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV, unde, de exemplu, ţesutul adipos se mobilizează şi se plasează dintr-o parte în alta, afectând în special organele interne. Medicina regenerativă îşi propune să stabilizeze ţesutul adipos în aşa fel încât aceste efecte secundare care, pe de o parte, sunt date de medicamente şi pe de altă parte de boală, să nu mai apară. Vorbim de o restructurare a ţesutului. În cazul HIV, este vorba de o vindecare funcţională, în sensul că virusul este în organism, dar nu mai are nevoie de terapie retrovirală. Este un concept lansat de un an şi jumătate la nivel mondial. Pentru bolile infecţioase, există o speranţă prin aceste cercetări", a spus profesorul Streinu.

Prof. dr. Alexandru Blidaru a arătat că medicina regenerativă se bazează, în prezent, pe activarea unor mecanisme de vindecare pe care le are organismul. "Celulele stem există în multe alte locuri: în sânge, în ţesutul adipos. Ele au nişte capacităţi deosebite: se pot multiplica, teoretic, la infinit. O fiică a acestei celule devine identică, iar cealaltă se poate specializa pentru orice fel de ţesut. Poate să înlocuiască orice fel de ţesut care ar trebui să fie înlocuit. Activarea acestui mecanism nu este deocamdată cunoscută. Şi celulele maligne au nişte caracteristici deosebite. Atunci când se va înţelege mai bine mecanismul de apariţie şi de dezvoltarea a cancerului, vom şti mult mai multe despre viaţă şi despre moarte", a explicat Blidaru.

Societatea de Medicină şi Chirurgie Regenerativă este un forum ştiinţific naţional şi internaţional, care este format din specialişti din diferite domenii şi are ca principal scop cooperarea interdisciplinară în vederea susţinerii şi dezvoltării unor direcţii de cercetare la nivel intern şi internaţional.

De asemenea, societatea este o platformă pluriştiinţifică, integrativă, complexă, care îşi propune studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din ţesutul adipos şi alte surse (măduvă osoasă, cordon ombilical) şi a aplicaţiilor lor în medicină, precum şi promovarea conceptului de medicină regenerativă pe baze teoretice solide riguros ştiinţifice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici